25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Iohannis: Felicit actorii zilei – Bursa de Valori București, Hidroelectrica și Fondul Proprietatea – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București.

Presedintele a mai transmis: “Listarea mult așteptată a acțiunilor Societății Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie de stat, are multiple valențe și va aduce avantaje de ordin economic...

Piața de capital a devenit astăzi o opțiune serioasă de finanțare, un instrument de facilitare a investițiilor în diverse sectoare ale economiei, dintre care sectorul energetic se remarcă atât prin numărul de companii listate...

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 12 iulie 2023, un mesaj cu ocazia listării la bursă a acțiunilor Hidroelectrica. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale, în cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București.

Felicit actorii zilei – Bursa de Valori București, Hidroelectrica și Fondul Proprietatea – alături de toți ceilalți participanți care au făcut posibil acest eveniment marcant pentru piața de capital românească, a transmis Iohannis.

Hidroelectrica se listează azi la Bursa de Valori Bucureşti; compania va avea o pondere în indicele BET de 14,41% (LIVE VIDEO)

Presedintele a mai transmis: “Listarea mult așteptată a acțiunilor Societății Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie de stat, are multiple valențe și va aduce avantaje de ordin economic, financiar și investițional pentru România.

Iată că, la scurt timp după împlinirea a 140 de ani de la înființare, Bursa de Valori București celebrează un nou moment de referință. Cea mai valoroasă ofertă publică inițială generează ecouri ale succesului nu doar în plan regional, ci și la nivel global. Este o dovadă clară a maturității pieței de capital românești, dar și expresia potențialului de care Bursa de Valori București dispune.

Stimați invitați,

Evenimentul de astăzi confirmă faptul că România a meritat pe deplin statutul de piață emergentă, sub care piața noastră de capital funcționează din anul 2020. Iar unul dintre efectele pozitive imediate ale acestei reușite este creșterea semnificativă a interesului investițional pentru oferta Bursei de Valori București.

După o perioadă de creșteri consistente, nivelul capitalizării a depășit deja 200 de miliarde de lei, iar numărul de investitori a crescut de peste 2,5 ori în ultimii ani.

Piața de capital a devenit astăzi o opțiune serioasă de finanțare, un instrument de facilitare a investițiilor în diverse sectoare ale economiei, dintre care sectorul energetic se remarcă atât prin numărul de companii listate, cât mai ales prin nivelul capitalizării bursiere.

Cele zece companii din domeniul energiei și gazelor naturale, deja listate, totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei, reprezentând circa o treime din capitalizarea bursieră totală.

Aceste evoluții furnizează cel mai puternic mesaj că România este deschisă investitorilor și își cunoaște interesele, din punct de vedere strategic și economic, pentru a se impune ca jucător relevant la nivel regional, atât pe piața de capital, cât și în sectorul energetic.

Pe fondul vulnerabilităților generate de climatul socio-economic încă incert, sub presiunea războiului din vecinătate și a redresării post-pandemie, eforturile trebuie continuate în direcția unor politici economice responsabile, prudente, care să susțină consolidarea finanțelor publice și stabilitatea macroeconomică a României.

Progresele politicii monetare în privința încetinirii inflației, care a coborât aproape de 10% în ultimele luni, trebuie susținute și pe latura politicii fiscal-bugetare, astfel încât inflația să ajungă la sfârșitul anului la ținta oficială de 7% iar climatul economic să revină astfel pe culoarul stabilității.

În același timp, realizarea investițiilor și implementarea reformelor trebuie accelerate, în contextul în care Planul Național de Redresare și Reziliență și utilizarea integrală a fondurilor europene sunt obiective naționale esențiale.

Doamnelor și domnilor,

Listarea de astăzi aduce beneficii nu doar pieței de capital, ci și companiei Hidroelectrica. Avantajele financiare, de vizibilitate, marketing și credibilitate a guvernanței corporative, de care se bucură în mod tradițional orice societate listată, vor genera pentru Hidroelectrica un important potențial de creștere, iar pentru acționari, o validare a deciziei lor de investiții.

Perspectivele pozitive pentru industria energetică națională au devenit incontestabile. În mai puțin de o lună, cei mai mari producători de energie – Nuclearelectrica, prin semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, și astăzi, Hidroelectrica, prin oferta publică inițială – au făcut pași consistenți și decisivi în direcția unei dezvoltări durabile. Sunt semnale importante că, pe termen mediu și lung, România își va asigura sustenabil independența și securitatea energetică.

Hidroelectrica este nu doar cel mai mare producător de energie, dar și cel mai important producător de energie verde, iar tranziția către o economie prietenoasă cu mediul, un obiectiv ambițios al Pactului Verde European, a devenit un avantaj competitiv considerabil în relația cu investitorii.

Stimați invitați,

Sunt convins că, odată cu listarea Hidroelectrica, portofoliul Bursei de Valori București devine și mai solid și mai promițător, sporind astfel atractivitatea pieței de capital românești pentru investitori.

Aceste evoluții trebuie să se reflecte, în mod natural, inclusiv în creșterea preocupărilor pentru o educație financiară solidă. Așa cum am menționat în repetate rânduri, o piață de capital performantă înseamnă, pe lângă instituții, mecanisme, reglementare responsabilă, și o educație economică sănătoasă, de la nivelul investitorilor și până la nivelul deciziei de politică economică.

Încurajez, și cu acest prilej, eforturile întreprinse deopotrivă de autorități și de mediul de afaceri, în materie de educație economică și financiară, și sperăm ca progresele să se vadă în investiții profitabile și decizii economice responsabile.

Pentru că, într-adevăr, „viitorul este al celor care investesc în el”, cum spune și motto-ul Bursei de Valori București, la care aș adăuga, pe linia educației financiare, că viitorul este al celor care investesc cu pricepere, viziune și responsabilitate.

Vă doresc succes și spor la tranzacționare în continuare!”

IPO-ul Hidroelectrica, prin care Fondul Proprietatea și-a vândut participația în producătorul de energie, s-a încheiat pe 4 iulie.

Prețul Final în oferta Hidroelectrica a fost stabilit la 104 RON per acțiune. Acționarii de retail care au subscris în primele cinci zile ale IPO au beneficiat de un discount de 3%.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce privește cantitatea de energie produsă, și un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Listarea companiei creează oportunitatea de a promova piața de capital la o scară largă în rândul investitorilor instituționali și individuali din România și, totodată, de a primi statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, important furnizor global de indici, crescând astfel vizibilitatea României în rândul investitorilor internaționali. În anul 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!