16 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – McKinsey, una din marile firme de consultanţă din lume, atenţionează: România se confruntă cu un deficit structural de creditare a firmelor de sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală. De ce? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

McKinsey, una din marile firme de consultanţă din lume, atenţionează: România se confruntă cu un deficit structural de creditare a firmelor de sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală.

România se confruntă cu un deficit structural de creditare a companiilor, ponderea finanţărilor corporate fiind sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală, atenţionează McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanţă din lume.

„În contextul macroeconomic definit de inflaţie şi dobânzi mari, impozite în creştere şi încetinire a creşterii economice, băncile vor avea o provocare în a creşte creditarea către persoane fizice şi companii, fără să crească şi ponderea creditelor neperformante (NPL).

România se confruntă cu un deficit structural de creditare a companiilor, ponderea finanţărilor corporate fiind sub 20% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală, atenţionează McKinsey, una dintre cele mai influente firme de consultanţă din lume. Adaptarea la un nivel de risc în creştere este una dintre cele patru oportunităţi de care băncile româneşti pot profita pentru a se reinventa, potrivit McKinsey.

„În contextul macroeconomic definit de inflaţie şi dobânzi mari, impozite în creştere şi încetinire a creşterii economice, băncile vor avea o provocare în a creşte creditarea către persoane fizice şi companii, fără să crească şi ponderea creditelor neperformante (NPL). În plus, România se confruntă cu un deficit structural de creditare a firmelor (19% din PIB faţă de 33% în ţările din Europa Centrală)“, a transmis ieri McKinsey în contextul lansării ediţiei 2023 a McKinsey Global Banking Annual Review.

România este la coada clasamentului european în privinţa intermedierii financiare. Ponderea mare a firmelor subcapitalizate, indisciplina de plată în economia reală, preferinţa mare a companiilor pentru împrumuturi de la acţionari şi credit comercial, marjele mari practicate de bănci, alfabetizarea financiară scăzută a debitorilor, precum şi nivelul nu foarte înalt de pregătire profesională a angajaţilor din sistemul financiar sunt câteva motive aduse în discuţie de bancheri pentru nivelul scăzut al intermedierii financiare.

Împrumuturile în valută luate de firmele din România au continuat în acest an să fie motorul creditării totale, dar ritmul de creştere anual a încetinit în octombrie la sub 20%, de la 40-50% în prima parte a anului. Pe de altă parte, creditele corporate în lei cresc anemic, ritmul anual fiind de doar 1% în octombrie.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!