12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Banking & Servicii financiare – Ministerul Finanțelor listează la BVB titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului Fidelis – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si, respectiv, 383,6 milioane euro (valori însumând aproape 3,2 miliarde lei – 641 milioane euro), prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

În ceea ce privește tranșa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde, vin și ne demonstrează că ne pot depăși orice așteptare: peste 9.000 vieți salvate în primele patru luni ale anului ”...

Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase în ultimii cinci ani”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Titlurile de stat din cea mai recentă emisiune Fidelis, derulată de Ministerul Finanțelor, a intrat, azi, la tranzacționare la Bursa de Valori București.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 1,27 miliarde lei si, respectiv, 383,6 milioane euro (valori însumând aproape 3,2 miliarde lei – 641 milioane euro), prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Cea mai recentă emisiune Fidelis stabilește noi standarde în ceea ce privește investițiile în titluri de stat, fiind doborâte trei recorduri importante: cea mai mare sumă investită, cel mai mare număr de investitori-donatori și cea mai mare sumă investită de aceștia. Este o performanță pe care o considerăm dovada încrederii investitorilor în economia noastră. Prin canalizarea acestor resurse financiare către investiții strategice, deschidem drumul către o bunăstare durabilă pentru toți românii. În ceea ce privește tranșa pentru donatori-investitori, de fiecare dată când credem că nu ne mai pot surprinde, vin și ne demonstrează că ne pot depăși orice așteptare: peste 9.000 vieți salvate în primele patru luni ale anului ”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

Succesul ofertelor de titluri de stat Fidelis dovedește că Statul român și Bursa de Valori București au un parteneriat de succes în beneficiul pieței și al investitorilor de retail. Această colaborare valorifică infrastructura pieței de capital pentru a oferi românilor o platformă sigură și transparentă pentru economisire și investiții. Continuitatea programului și accelerarea cadenței cu care aceste oferte sunt derulate, alături de condiții atractive, au atras un interes semnificativ. Acest lucru este evident din cele aproape 29,5 miliarde de lei atrase în ultimii cinci ani”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Cooperarea dintre Statul român și piața de capital pentru titlurile de stat Fidelis este în beneficiul tuturor părților implicate: statul obține fonduri pentru susținerea nevoilor financiare, în timp ce investitorii au acces la oportunități de investiții sigure cu sprijinul guvernului român. Bursa și consorțiul de intermediere facilitează aceste tranzacții și stimulează dezvoltarea pieței interne de capital. Programul Fidelis exemplifică rezultatele pozitive care pot fi obținute prin colaborarea dintre statul român și piața de capital. Acesta promovează incluziunea financiară prin familiarizarea românilor cu mecanismele pieței de capital și prin oferirea unei căi sigure pentru gestionarea banilor investiți”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Faptul că am înregistrat un nivel record de subscrieri de la inițierea programului Fidelis denota atât succesul acestui instrument ca vehicul de investire și economisire, dar și  capacitatea pieței locale de a face aceste demersuri pe termen lung. în contextul geopolitic dificil, instrumentele propuse de Ministerul Finanțelor dezvoltă o clasă deja semnificativă de investitori, cei care caută cu precădere investiții cu un grad scăzut de risc și randamente atrăgătoare. Suntem, de asemenea, mulțumiți să confirmăm trend-ul de susținere a acestui tip de investiții dat de scadențele unor emisiuni anterioare și reinvestirea fondurilor în emisiuni noi”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Volumele record realizate în ultima emisiune Fidelis sunt o dovadă a creșterii constante a interesului investitorilor pentru acest tip de instrumente, certificând faptul că piața se maturizează și Fidelis devine o opțiune investițională tot mai prezentă în portofoliul investitorilor de retail”, a declarat Emilian Dobran, Director Tranzacționare Piețe de capital, Alpha Bank România.

Volumele subscrise în emisiunile de titluri de stat Fidelis confirmă poziționarea drept instrument financiar esențial pentru  economisire, precum și pentru optimizarea deciziilor de management de portofoliu ale investitorilor de retail. Nivelul sporit de incertitudine din mediul economic, precum și de pe piețele financiare, cu piețele de acțiuni în apropierea maximelor istorice, dar și a inflației și dobânzilor pe paliere ridicate, încă departe de nivelurile așa-zis normalizate, favorizează un nivel ridicat al cererii de instrumente cu venit fix emise de Statul român. Din această perspectivă, este de așteptat ca titlurile de stat Fidelis să se bucure în continuare de o audiență foarte bună în rândul investitorilor persoane fizice”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Pentru BCR, fiecare nouă emisiune de titluri de stat Fidelis este un pas în normalizarea conversației despre educație financiară, diversificare investițională și implicare activă în viața economică din România. Ne bucurăm să fim parteneri în acest program, care facilitează cu adevărat accesul la instrumente și produse de investiții pentru toți cei interesați. De altfel, această listare record arată interesul tot mai mare al investitorilor retail, dar și încrederea și angajamentul acestora în consolidarea pieței locale de capital”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 8 – 17 aprilie, românii au plasat peste 19.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!