4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Banking & Servicii financiare – OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane RON în primul semestru al anului 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane RON în primul semestru al anului 2023, usținut de o creștere a profitului operațional și costuri de risc de credit pozitive, potrivit unui comunicat transmis de banca...

Profitul operațional înregistrat în primele șase luni ale anului 2023 a fost de 120 milioane RON, în creștere cu 39% față de același interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% față de anul trecut...

De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaționale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuției pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare.

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane RON în primul semestru al anului 2023, usținut de o creștere a profitului operațional și costuri de risc de credit pozitive, potrivit unui comunicat transmis de banca.

Profitul operațional înregistrat în primele șase luni ale anului 2023 a fost de 120 milioane RON, în creștere cu 39% față de același interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% față de anul trecut, iar comisioanele nete au crescut cu 16%. Cheltuielile operaționale au crescut cu 6%, cu o rată de creștere mai mică decât rata inflației datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%. De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaționale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuției pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Apoi, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătățit în general dinamica costurilor.

„Performanța din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienți, și pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut pași semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar și în timpul potențialului proces de vânzare recent demarat.

Suntem încântați să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri și indicatori financiari, un efort colectiv reflectat și în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanța financiară excelentă a băncii și dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc,” a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane RON. Îmbunătățirea a fost determinată în principal de creșterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă.

În primele șase luni, costul total al riscului s-a îmbunătățit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanțe neperformante. În același timp, un alt motiv important pentru această îmbunătățire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii așteptărilor macroeconomice.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului; creșterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creșterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus.

Volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după o creștere cu 3% a depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile. Comparând prima jumătate a anului 2023 cu același interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde RON, în scădere cu 1% față de nivelul consemnat în luna iunie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an),  impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde HUF (3.678 milioane RON) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde HUF (4.948 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (74 miliarde HUF/ 953 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (53 miliarde HUF/ 689 milioane RON), Slovenia (34 miliarde HUF/ 443 milioane RON), Rusia (33 miliarde HUF / 432 milioane RON), Ucraina (18 miliarde HUF/ 230 milioane RON), Croația (17 miliarde HUF/ 219 milioane RON), Serbia (14 miliarde HUF/ 184 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 59 milioane RON), Albania (4 miliarde HUF/ 55 milioane RON) și subsidiara din Moldova (4 miliarde HUF/ 53 milioane RON).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!