-
„Strategia de creștere a DN AGRAR se concentrează pe dezvoltare sustenabilă, extinderea capacității de producție și explorarea oportunităților privind M&A pentru a ne consolida poziția în piață și să devenim lider în Europa. ”
„Am observat o dezvoltare constantă a pieței de capital din România, vedem un număr tot mai mare de companii care valorifică instrumentele pieței de capital pentru a-și finanța obiectivele strategice, reflectând o tendință mai amplă către maturizarea pieței” a spus Peter de Boer, Board Member & IR Manager, DN AGRAR, la Forumul Pieței de capital 2024, organizat de Financial Intelligence în 11 septembrie.
“De la listare, noi ne-am triplat afacerea și ne-am propus să o dublăm din nou până în 2027, cu o strategie clară.
În ultimii ani, Bursa de Valori București a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește accesibilitatea, transparența și implicarea investitorilor, factori esențiali pentru emitenți. Programul BVB Research este un instrument foarte util pentru noi ca și emitent având în vedere că analiștii nu urmăresc întotdeauna proactiv piața AeRO. Indicatorul VEKTOR by ARIR este un alt instrument care ne ajută, iar noi suntem mândri că am obținut scorul maxim de 10”, a adăugat Peter de Boer.
Am văzut creștere în ceea ce privește lichiditatea și valoarea tranzacționată, dar credem că se poate face mai mult pentru a îmbunătăți vizibilitatea companiilor din piața AeRO și a crește numărul de investitori care sunt activi în această piață, potrivit oficialului DN Agrar: “Pentru noi, includerea acțiunilor DN AGRAR în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI a crescut vizibilitatea internațională a companiei și a deschis noi oportunități pentru atragerea investitorilor internaționali. În 2-3 ani ne așteptăm să facem transferul în Piața Principală, ne pregătim în această direcție, am implementat SAP, am început să implementăm IFRS deja.”
DN AGRAR a investit aproximativ 100 de milioane de euro de la intrarea sa în piață în 2008, incluzând două achiziții strategice susținute de finanțări din piața de capital și bancare. Compania analizează continuu oportunități de creștere, inclusiv noi proiecte și achiziții potențiale și este deschisă la toate opțiunile de finanțare.
„România este o țară cu oportunități semnificative în sectorul producției de lapte, mai ales având în vedere că peste 50% din consumul intern de lapte provine din importuri. Credem că România are un potențial bun pentru a stimula producția de lapte de înaltă calitate prin adoptarea practicilor de agricultură circulară, iar noi, la DN AGRAR, suntem bine poziționați pentru a valorifica aceste oportunități”, a declarat Peter de Boer.
Strategia DN AGRAR se concentrează pe dezvoltarea sustenabilă pe termen lung și pe creșterea capacității de producție. “Continuăm să investim în proiecte strategice, cum ar fi dezvoltarea fermei Straja, pentru a sprijini creșterea noastră pe termen lung, fabrica de compost și proiectul de biogas. Proiectul Ferma Straja, care va deveni parțial operațional anul acesta, reprezintă un pas semnificativ în creșterea capacității de producție și satisfacerea cererii pieței. Ne propunem să atingem o capacitate maximă de 5.000 de bovine la Straja în termen de trei ani. După finalizare, vom fi lider în producția de lapte în EU, vom produce 300.000 litri pe zi.”, a precizat Peter de Boer.
Fabrica de compost de lângă ferma Apold va gestiona deșeurile mai eficient și va crea o linie de afaceri alternativă. Această fabrică va deveni operațională în săptămânile următoare și va ajuta la reducerea costurilor și generarea de venituri suplimentare prin vânzarea compostului. În paralel cu lansarea fabricii de compost, am demarat un proiect ambițios de obținere a certificării voluntare pentru compostul produs. Acest proces va fi realizat într-o perioadă de 5 ani.
DN AGRAR continuă să se poziționeze ca un lider inovator în sectorul producției de lapte din Europa, cu un angajament puternic față de creșterea sustenabilă, transparență și implicarea investitorilor. „Prioritatea noastră a fost și rămâne construirea de încredere și predictibilitate pentru investitori”, a subliniat Peter de Boer. Această strategie a dus la o creștere semnificativă a comunității de investitori, aproape dublând numărul de acționari în 2023, cu o continuare a trendului în 2024.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).