27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – Prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat în acest an la Bursa din Toronto, pe o efervescență mai mare a tranzacțiilor începând din februarie – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețul acțiunilor Gabriel Resources (GBU), compania mamă a Roșia Montana, s-a dublat în acest an, de la 0,41 dolari candieni la finalul lui decembrie 2023, la 0,87 dolari canadieni, joi, 7 martie, cu o zi înaintea deciziei Tribunalului de arbitraj ICSID, în procesul contra României.

Anul acesta, schimburile cu acțiuni GBU de la bursa din Toronto au însumat puțin peste 7 milioane de dolari canadieni (4,7 milioane de euro), din care 6,2 milioane de dolari canadieni (4,2 milioane de euro) au fost shcimburile din februarie și martie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat, în urmă cu câteva zile, că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd.

Prețul acțiunilor Gabriel Resources (GBU), compania mamă a Roșia Montana, s-a dublat în acest an, de la 0,41 dolari candieni la finalul lui decembrie 2023, la 0,87 dolari canadieni, joi, 7 martie, cu o zi înaintea deciziei Tribunalului de arbitraj ICSID, în procesul contra României.

Pe 8 martie, acțiunile au fost oprite de la tranzacționare la Bursa din Toronto.

Tranzacții mai mari au fost înregistrate, începând cu 1 februarie. Anul acesta, schimburile cu acțiuni GBU  de la bursa din Toronto au însumat puțin peste 7 milioane de dolari canadieni (4,7 milioane de euro), din care 6,2 milioane de dolari canadieni (4,2 milioane de euro) au fost shcimburile din februarie și martie.

Consultaţi de noi, unii brokeri spun că mai pot exista şi alte tranzacţii, efectuate în afara pieţei (OTC), dar nu există informaţii cu privire la acestea.

La începutul anului, politicienii au început să pregătească cetățenii cu privire la o posibilă decizie contra României, care ar fi presupus posibile despăgubiri de peste 6 miliarde de euro.

Pe 9 februarie, premierul Marcel Ciolacu promitea românilor că “o să ne descurcăm şi dacă pierdem şi dacă o să câştigăm” si cetățenii vor afla adevărul în acest caz.

În apropierea deciziei ICSID, premierul a spus chiar că ar vrea să facă un referendum pentru a afla dacă populația dorește începerea exploatării la Roșia Montana.

Joi, ministrul Finanțelor Marcel Boloș spunea că instanţa arbitrală internaţională va pronunţa vineri decizia privind Roşia Montană: „E o cheltuială neprevăzută care influenţează deficitul bugetar”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat, în urmă cu câteva zile, că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. Şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.

În urma deciziei ICSID, mai mulți politicieni au ridicat problema verificării dacă a existat o manipulare a bursei prin declarațiile guvernanților.

”România câştigă procesul Roşia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloş, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesedişti să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca şi cum am fi pierdut deja?”, a comentat liderul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

Instituțiile statului trebuie să investigheze dacă Marcel Ciolacu a beneficiat de pe urmă manipulării prețului acțiunilor Gabriel Resources prin comentariile din ultima perioadă, a reacţionat fostul premier Florin Cîţu, după anunţul privind victoria României în procesul cu Gabriel Resources.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

Conform Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari. Controvesată este însă modalitatea de extragere a metalelor preţioase – cu ajutorul cianurilor. Organizaţiile ecologiste au susţinut că procedeul este dăunător pentru mediu, dar şi pentru locuitorii din zonă.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!