Grupul italian Intesa Sanpaolo, care în luna mai a acestui an a finalizat achiziţia First Bank (România), a raportat pentru primele 9 luni/2024 un profit net de 7,2 miliarde euro, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2023, obiectivul pentru întregul an fiind un rezultat net de 8,5 mld. euro.
Oficialii băncii spun că ţinta de profit pentru 2025 a fost ridicată la aproximativ 9 miliarde euro, reflectând potenţialul substanţial de creştere organică al grupului.
În plus, din cele 5 miliarde euro în dividende acumulate anul acesta, aproximativ 3 miliarde euro vor fi distribuite acţionarilor în noiembrie, ca dividend interimar.
La 30 septembrie 2024, depozitele clienţilor au ajuns la aproximativ 1,4 trilioane euro, în creştere cu peste 135 miliarde euro faţă de anul precedent.
Raportul costuri/venituri pentru primele nouă luni din 2024 a fost de 39,1%, cel mai un din istoria instituţiei, potrivit reprezentanţior băncii.
Fluxurile de credite neperformante (NPL) aflate la un nivel minim istoric au adus costul anualizat al riscului la 25 de puncte de bază, cu o acoperire sporită.
“Generarea robustă de capital ne susţine în continuare: la 30 septembrie, rata noastră CET1 se situa la 13,9%. Acest surplus semnificativ de capital ne permite să luăm în considerare distribuţii suplimentare semnificative către acţionari”, spune Carlo Messina, CEO Intesa Sanpaolo Group.
Intesa Sanpaolo, cu peste 420 de miliarde euro în credite şi 1.300 milioane euro în active financiare ale clienţilor la sfârşitul anului 2023, este cel mai mare grup bancar din Italia, cu o prezenţă internaţională semnificativă.
Divizia de Bănci Internaţionale operează pe trei continente, cu bănci de retail în 12 ţări (Europa Centrală şi de Sud-Est şi Egipt). Această reţea extinsă deserveşte în prezent 7,2 milioane de clienţi, prin intermediul a peste 900 de sucursale şi are o echipă dedicată de aproximativ 21.000 de angajaţi. În urma achiziţiei First Bank din mai 2024, divizia deserveşte în prezent aproximativ 14. 000 de clienţi din România, având peste 1 500 de angajaţi şi deţinând active totale de peste 3,2 miliarde euro.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).