12.8 C
București
sâmbătă, mai 18, 2024

Banking & Servicii financiare – Programul „Noua Casă” va continua şi în 2024, cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei. Băncile au la dispozitie 7 zile lucrătoare să se înscrie – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Programul „Noua Casă” va continua şi în 2024, cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei.

Ministerul Finanţelor a anuntat joi că programul „Noua Casă” va continua şi în 2024, cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei.

Anul trecut au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245 milioane lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485,5 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a anuntat joi că programul „Noua Casă” va continua şi în 2024, cu un plafon de garanţii în valoare de 1 miliard de lei.

Anul trecut au fost acordate în total 1.940 garanţii în valoare totală de 245 milioane lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485,5 milioane lei.

Programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 ani, majoritatea finanţărilor fiind solicitate pentru achiziţionarea unui apartament, cu suprafaţa cuprinsă între 50-100 m2, cu preţ între 50.000 – 100.000 euro.

Noua Casă 2024 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe, iar valoarea maximă a creditului este de:

►66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;

►119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de cca 2%.

 

„Principalul argument pentru care programul continuă şi în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care îşi doresc să-şi clădească propriul cămin, să-şi scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susţinere şi consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creşterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătăţind calitatea vieţii pentru mulţi români. Sigur că sunt importante şi beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiţii private în sectorul imobiliar şi îmbunătăţirea aspectului şi a calităţii zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În anul 2024 se vor putea înscrie în Program şi finanţatori care nu au participat în 2023.

Băncile au un termen de 7 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor Hotărârii de Guvern să transmită către FNGCIMM cererile de înscriere în etapa 2024 a Programului, precum şi solicitările  de alocare de plafoane de garantare.

Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, care au susţinut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 pentru a permite achiziţionarea unor locuinţe mai spaţioase, respectiv mai scumpe, fată de varianta „Prima Casă”.

 Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!