27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, în scădere cu 17%. Investiţiile străine directe s-au redus cu 34%, la 6,31 miliarde euro – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, în scădere cu 17%.

România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, comparativ cu 24,3 miliarde euro în perioada similară din 2022, după ce deficitul din comerţul internaţional cu bunuri s-a redus cu 3,5 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a avut un excedent în creştere cu 552 milioane euro, arată datele BNR publicate vineri.

Cel mai mare deficit rămâne în continuare la balanţa bunurilor, cu un minus de 25,5 miliarde euro, în timp ce pe zona de servicii România are un excedent de 12,9 miliarde euro, sustinut mai ales de zona de transport, cu un plus de 5,4 milairde euro, urmată de  serviciile de telecomunicaţiiinformatice şi informaţionale, cu un excedent de 5,3 miliarde euro.

România a avut în perioada ianuarie-noiembrie 2023 un deficit de cont curent de 20,2 miliarde euro, comparativ cu 24,3 miliarde euro în perioada similară din 2022, după ce deficitul din comerţul internaţional cu bunuri s-a redus cu 3,5 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a avut un excedent în creştere cu 552 milioane euro, arată datele BNR publicate vineri.

În acelaşi timp, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 320 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 251 milioane euro

Cel mai mare deficit rămâne în continuare la balanţa bunurilor, cu un minus de 25,5 miliarde euro, în timp ce pe zona de servicii România are un excedent de 12,9 miliarde euro, sustinut mai ales de zona de transport, cu un plus de 5,4 milairde euro, urmată de  serviciile de telecomunicaţii,  informatice şi informaţionale, cu un excedent de 5,3 miliarde euro.

Turismul şi călătoriilor rămân pe deficit, cu un minus de 3,4 miliarde euro, în creştere faţă 2,7 miliarde euro în ianurie-noiembrie 2022.

Balanţa veniturilor primare, care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare (investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii), impozite, subvenţii, a înregistrat după primele 11 luni ale anului un deficit de 7,8 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice,  a înregistrat un excedent de 966 milioane euro.

Investiţiile străine directe au însumat 6,31 miliarde euro (comparativ cu  9,54 miliarde euro în perioada ianuarie – noiembrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,99 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 317 milioane euro.

 Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!