Departamentul de Stat al SUA a aprobat o „posibilă” vânzare către România de 16 vehicule amfibii de asalt şi echipamentele adiacente într-un contract care ajunge la 120,5 milioane de dolari, a anunţat Pentagonul, joi, potrivit Reuters.
Încă nu este clar cine este contractorul principal al acestei achiziţii şi nici nu se ştie dacă sunt propuneri de offset în acest posibil contract.
Potrivit comunicatului, România a cerut 16 vehicule amfibii de asalt, varianta transport de personal (AAVP-7A1), trei vehicule amfibii de asalt, varianta comandă (AAVC-7AI), două vehicule amfibii de asalt, varianta recuperare (AAVR-7AI), 16 mitraliere de calibru 50 şi cinci mitraliere M240B calibru 7,62. De asemenea, contractul include lansatoare de grenade MK19, sisteme M35E T1, piese de schimb, echipamente de sprijin, instrucţie, manuale tehnice, pachete de date tehnice, asistenţă în inginerie şi ale elemente de sprijin logistic.
Implementarea acestei achiziţii nu va necesita trimiterea de personal al guvernului SUA în România, însă va necesita trimiterea unui reprezentant al contractorului în ţară, pentru aproximativ 1 an, pentru a livra vehiculele şi celelalte echipamente.
Achiziţia României face parte din obiectivele anunţate de Forţele Navale Române la începutul acestui an. La acea vreme, se specifica faptul că: „Alături de Programul SIML (Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă), pe termen scurt, Forţele Navale Române acordă o importanţă deosebită iniţierii programului „Submarin împotriva ameninţărilor de suprafaţă şi subacvatice” şi achiziţionării de nave vânătoare de mine, nave de intervenţie pentru scafandri, vehicule amfibii de asalt şi de elicoptere cu capabilităţi de luptă la suprafaţă. Până la finalizarea acestor programe, continuăm programele de reparaţii capitale şi de modernizare ale platformelor navale aflate în serviciu, pentru a ne îndeplini obiectivele”.
Vehiculele amfibii de asalt AAVP-7A1 vor intra cel mai probabil în dotarea Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, care are ca principale misiuni executarea acţiunilor tactice terestre, fluviale şi amfibii (ca forţe de desant amfibiu), în scopul apărării şi siguranţei zonei costiere (fluvio-maritimă şi lagunară) precum şi a elementelor de infrastructură critică din această zonă, conform SMFN.
AAVP-7A1 are o greutate de aproximativ 30 de tone, poate lua la bord un pluton de infanterie marină (21 de militari) şi poate fi echipată cu o gamă largă de arme cum ar fi: lansatoare de rachete, aruncătoare de grenade şi diferite tipuri de mitraliere.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (monitorulapararii.ro).