20.1 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Tănase (BVB): Companiile care nu fac eforturi în a avea un business sustenabil nu vor avea acces la finanţare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dacă până acum am văzut că, voluntar, companiile încercau să alinieze şi să se pregătească pentru acest trend, acum vin chestiuni obligatorii.

Nu ştiu cât de oportune sunt sau nu, n-am o viziune pe acest segment, însă sperăm ca toate companiile să fie gata să îndeplinească şi aceste cerinţe legale care, în acest an, cred că vor fi un hop destul de important în a se pregăti pentru raportările non-financiare.

Sperăm că, într-un final, toate aceste eforturi pe care le fac să se vadă şi în costurile de finanţare (…) Rezultatul final ar trebui să fie ca acea companie care este transparentă din punct de vedere al ESG să propună un model de business sau proiecte care sunt sustenabile...

Companiile fără un model de business sustenabil nu vor avea, practic, acces la finanţare în viitor, a declarat, joi, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Adrian Tănase, la evenimentul Romanian Sustainability Forum.

“Încercăm şi noi cum putem să ajutăm emitenţii să se pregătească şi să fie competitivi pe acest trend (al raportării sustenabile – n. r.). Sperăm ca toate aceste eforturi să se intensifice. Dacă până acum am văzut că, voluntar, companiile încercau să alinieze şi să se pregătească pentru acest trend, acum vin chestiuni obligatorii. Nu ştiu cât de oportune sunt sau nu, n-am o viziune pe acest segment, însă sperăm ca toate companiile să fie gata să îndeplinească şi aceste cerinţe legale care, în acest an, cred că vor fi un hop destul de important în a se pregăti pentru raportările non-financiare. Sperăm că, într-un final, toate aceste eforturi pe care le fac să se vadă şi în costurile de finanţare (…) Rezultatul final ar trebui să fie ca acea companie care este transparentă din punct de vedere al ESG să propună un model de business sau proiecte care sunt sustenabile, să aibă acces la finanţare şi să aibă un acces la finanţare mai ieftină decât companiile care nu fac asta. Sunt convins că, la un moment dat, companiile care nu fac aceste eforturi nu vor avea practic acces la finanţare”, a afirmat Tănase, potrivit Agerpres.

Reprezentantul BVB a punctat, totodată, faptul că scopul final este să existe pe piaţă companii atractive pentru investitori, atât instituţionali, cât şi individuali.

“Ne bucură şi pe noi faptul că şi dinspre autorităţi există mult focus pe acest segment, pe finanţarea de tip ‘green’. Ne bucură foarte tare şi pe noi vestea cu prima emisiune Green Bond făcută de Guvernul României. Din câte am discutat şi eu cu participanţii la această piaţă, apetitul se pare că este destul de ridicat. Sper să fie un succes această emisiune a Guvernului României, iar în ceea ce priveşte zona privată, deja am avut 12 aşa nume-numitele ‘Label bonds’, ‘Green Bonds’, ‘Sustainability Bonds’, astfel de emisiuni făcute în principal de bănci. Avem şi o companie care deja este la a doua emisiune, în valoare de aproape două miliarde de euro, care s-a întâmplat prin Bursa de Valori Bucureşti. Vă pot spune că aproape 70% dintre companiile pentru care se calculează acest scor au o evoluţie bună, pozitivă faţă de ultimele scoruri”, a subliniat Adrian Tănase.

Reprezentanţi ai autorităţilor, pieţei de capital, fondurilor de garantare şi ai companiilor au participat, joi, la o ediţia a III-a a Romanian Sustainability Forum, în cadrul căreia a fost abordată tema transpunerii şi implementării în România a Directivei europene CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Directiva Uniunii Europene (UE) de raportare corporativă de sustenabilitate (CSRD) modifică actuala Directivă de raportare nefinanciară (NFRD), iar domeniul de aplicare a actului legislativ este extins, pentru a se aplica unui număr mai mare de societăţi europene şi non-europene listate care operează pe pieţele reglementate ale Uniunii. Astfel, companiile care fac deja obiectul NFRD vor trebui să se conformeze noilor modificări pentru anii fiscali ce încep la sau după 1 ianuarie 2024, raportând în 2025 datele din acest an.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!