30.3 C
București
luni, iulie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – ZF Bankers 2023. Eugen Rădulescu, BNR: În sectorul bancar am fost întotdeauna destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un randament ROE mai scăzut. Profitabilitatea sistemului bancar este sub media profitabilităţii economice – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Eugen Rădulescu, BNR: În sectorul bancar am fost întotdeauna destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un randament ROE mai scăzut.

♦ Rentabilitatea capitalului – ROE – la nivelul sistemului bancar a urcat la final de 2022 la 16,4% ♦ Valoarea profitului la nivelul sistemului bancar a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un record de 10,2 mld.

Sectorul bancar a fost întot dea una destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un ROE mai scăzut, iar profitabili tatea sistemului bancar a fost şi sub me dia profitabilităţii economice...

Rentabilitatea capitalului – ROE – la nivelul sistemului bancar a urcat la final de 2022 la 16,4% Valoarea profitului la nivelul sistemului bancar a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un record de 10,2 mld. lei.

Sectorul bancar a fost întot­dea­una destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un ROE mai scăzut, iar profitabili­tatea sistemului bancar a fost şi sub me­dia profitabilităţii economice, a de­clarat recent Eugen Rădulescu la ZF Bankers Summit 2023, el susţi­nând că vorbeşte în nume propriu, ca analist financiar, şi nu ca reprezentant al BNR. „Se spune despre sectorul ban­car că ar avea cea mai mare profi­tabilitate şi că vai ce bine este în sec­torul bancar. Dar, în sectorul bancar am fost întotdeauna destul de aproa­pe de limita de jos, doar utilităţile au avut randament mai scăzut al capi­ta­lului, ROE mai scăzut. Toate celelal­te in­dus­trii pe care le avem în studiu, inclusiv nivelul mediu sunt semnifica­tiv mai sus ca sistemul bancar. Pro­fitabilitatea sistemului bancar este sub media profitabilităţii economice şi nu avem decât o singură industrie – in­dustria utilităţilor – cu un randa­ment mai scăzut al capitalului decât randa­men­tul din industria bancară“, a ex­plicat Rădulescu. Băncile sunt mai puţin profitabile comparativ cu alte sec­toare economice, precum indus­tria, comerţul, construcţiile sau agri­cul­tura, după cum reiese din datele BNR.

Profitul la nivelul sistemului ban­car a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un nivel record de 10,2 mld. lei. Rentabili­tatea capitalului – ROE – la nivelul sis­temului bancar a urcat la final de 2022 la 16,4%. Iar rentabili­tatea activelor sistemului bancar (ROA) a fost de 1,5%, ptorivit date­lor BNR. Rădules­cu a mai spus că sistemul bancar româ­nesc a fost în aprilie 2023 pentru prima dată cu toţi cei opt indicatori prudenţi­ali în grupa verde, cea mai bună, din Uniunea Eu­ropeană. În ceea ce pri­veşte mode­lul de afaceri al băncilor din România, Rădulescu a spus că este în continuare preponderent tradiţional şi apelează într-o măsură redusă la instrumente inovative.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!