♦ Fondurile de tip venture capital ar trebui să facă public randamentul investiţiilor realizate după ce au făcut un exit, pentru că este nevoie de puterea exemplului pentru a atrage mai mulţi investitori în ecosistem, este de părere Camelia Drăgoi, senior mandate manager, European Investment Fund (EIF) ♦ Provocările start-up-urilor locale nu sunt pe zona tehnică. România are 200.000 de IT-işti, deci talentul tehnic nu lipseşte, ci este un mare atu.
BCR Seed Starter, fondul de tip CVC (corporate venture capital) al grupului ERSTE, care a fost înfiinţat în noiembrie 2023 şi a devenit operaţional de anul acesta, urmează să anunţe până la finalul lui 2024 primele investiţii pe care le-a făcut în start-up-uri de tehnologie româneşti, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentantul BCR Seed Starter în cadrul conferinţei Venture in Eastern Europe, organizată de How2Web. Strategia de investiţii a BCR Seed Starter vizează în principal fintech-uri care pot completa gama de produse şi servicii din portofoliul BCR şi ERSTE Group, dar şi alte tipuri de start-up-uri cu produse pe zona de digitalizare şi automatizare a fluxurilor de lucru, îmbunătăţirea analizei de date, precum şi pe zona de sustenabilitate (ESG).
„Există diferenţe de abordare între un fond de capital de risc corporativ (CVC) şi un fond de venture capital (VC) tipic. Strategia noastră este să investim 500.000 de euro per tranzacţie în start-up-uri de tehnologie care operează în principal în România, dar şi în ţări din UE unde grupul ERSTE este prezent. Până acum ne-am concentrat pe start-up-uri româneşti şi aşteptăm cu nerăbdare să anunţăm primele noastre tranzacţii curând, până la sfârşitul anului. Aşadar, spre deosebire de fondurile VC care urmăresc în principal randamente financiare, noi avem şi anumite obiective financiare strategice aliniate cu strategia băncii, cultura corporativă şi valorile acesteia. Dacă mă întrebaţi despre împărţirea între aceste două aspecte, aş spune că este în jur de 50%-50%“, a spus Adrian Roşoagă, chief investment officer, BCR Seed Starter. El a adăugat că unul dintre avantajele BCR Seed Starter este că deschide uşile start-up-urilor către ecosistemul BCR şi ERSTE Group.
„Noi venim cu resursele băncii. Deci, în primul rând, accesul la clienţi este foarte valoros – de la IMM-uri până la corporaţiile foarte mari. Şi îi expunem la aplicaţia noastră bancară, George, unde pot avea acces la 2,4 milioane de utilizatori, peste 160.000 de companii, plus că facem introduceri personale către clienţii noştri cheie, evenimente dedicate, ş.a.m.d.“
Proiectul BCR Seed Starter a fost demarat în cadrul grupului ERSTE în Cehia, ulterior în Slovacia şi de anul trecut în România.
„A fost o decizie strategică a grupului, tehnologia fiind evident viitorul, iar grupul a investit mult în tehnologie în ultimii şapte ani, acest lucru poate fi văzut. Iar pe baza experienţei din acest an, există o lacună destul de mare de acoperit, mai ales în această secţiune de finanţare între pre-seed, unde operează în mod tipic investitorii de tip business angel, şi late seed, unde fondurile VC caută mai multă tracţiune, în special în ceea ce priveşte scalarea internaţională, şi aici, dat fiind profilul nostru, cred că putem acoperi această lacună pentru că în cazul nostru nu suntem preocupaţi ca start-up-urile să atingă rate de creştere foarte mari rapid, ci suntem concentraţi şi pe robusteţea modelului, calea spre profitabilitate, feedback-ul clienţilor, şi chiar includem asta în rezultate“, a subliniat Adrian Roşoagă.
Având în vedere că deşi există mult mai multe opţiuni de finanţare pe plan local pentru start-up-urile de tehnologie româneşti decât existau acum zece ani, tot mai este foarte mult loc de creştere pe zona aceasta pentru că marea majoritate a resurselor din piaţă provin de la investitorii publici.
„Vorbind specific despre România, şi poate chiar pentru întreaga Europă de Est, piaţa de strângere de fonduri a fost întotdeauna dominată de investitorii publici. Şi acest lucru este foarte bun pe termen scurt, dar nu neapărat sănătos pe termen lung. Deci vă pot spune cu siguranţă că, în ceea ce priveşte FEI (Fondul European de Investiţii), partenerii noştri guvernamentali, noi continuăm să punem mulţi bani pe piaţă şi sunt acolo, deci din această perspectivă, din perspectiva investitorilor publici, nu ar fi dificil să obţii bani. Cu toate acestea, aceşti bani trebuie validaţi de piaţă, de investitorii privaţi. Şi aici, ceea ce văd, de exemplu, în programul numit PNRR – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a avut şi plăcerea de a contribui cu resurse la al doilea fond BrightCap (fond de venture capital din Bulgaria – n.red.), văd că, în afară de colaborarea ocazională cu BERD, aveţi birouri familiale care contribuie şi, desigur, antreprenori de succes, persoane cu averi ridicate care doresc să dea înapoi comunităţii şi să facă nişte bani pe termen lung“, a declarat în cadrul conferinţei Venture in Eastern Europe Camelia Drăgoi, Senior Mandate Manager, European Investment Fund (EIF). Totodată, ea a menţionat însă că sunt şi actori care lipsesc de pe piaţa de investiţii locală.
„Avem actori care lipsesc, în special fondurile de pensii, administratorii de active, dar sperăm că vor fi prezenţi alături de noi pe termen mediu. Deci piaţa este dificilă pentru strângerea de fonduri, dar nu este imposibil să strângi un fond, aşa cum BrightCap a dovedit deja. Să spunem că lucrăm cu toţii spre obiectivul principal de a demonstra cât mai mult posibil autorităţilor şi pieţei private că rentabilitatea este posibilă şi astfel să-i aducem alături de noi ca investitori.“
Camelia Drăgoi, senior mandate manager, European Investment Fund (EIF): Dacă îi întrebaţi pe cei de la VC-uri care a fost multiplul lor la un exit, vor spune <>. Dar spuneţi-l pentru că odată ce începeţi să vorbiţi despre asta, atunci lumea va afla cât de mult succes au avut tranzacţiile de aici, şi nu există o modalitate mai bună de a atrage investitori decât prin puterea exemplului. Să nu fim atât de timizi în a dezvălui câţi bani am făcut.
Camelia Drăgoi, senior mandate manager, European Investment Fund (EIF): Dacă îi întrebaţi pe cei de la VC-uri care a fost multiplul lor la un exit, vor spune <<nu vă pot spune>>. Dar spuneţi-l pentru că odată ce începeţi să vorbiţi despre asta, atunci lumea va afla cât de mult succes au avut tranzacţiile de aici, şi nu există o modalitate mai bună de a atrage investitori decât prin puterea exemplului. Să nu fim atât de timizi în a dezvălui câţi bani am făcut.
Camelia Drăgoi a pus de asemenea accent pe faptul că fondurile de tip venture capital (VC) ar trebui să să facă public randamentul investiţiilor realizate după ce au făcut un exit, pentru că este nevoie de puterea exemplului pentru a atrage mai mulţi investitori în ecosistem.
„Dacă îi întrebaţi pe cei de la VC-uri care a fost multiplul lor la un exit, vor spune <<nu vă pot spune>>. Dar spuneţi-l pentru că odată ce începeţi să vorbiţi despre asta, atunci lumea va afla cât de mult succes au avut tranzacţiile de aici, şi nu există o modalitate mai bună de a atrage investitori decât prin puterea exemplului. Să nu fim atât de timizi în a dezvălui câţi bani am făcut. Ori de câte ori te uiţi şi încerci să găseşti statisticile legate de ceea ce se întâmplă în România, de exemplu, ceva ce trebuie să urmăresc îndeaproape şi e interesant pentru mine, obţii un set de cifre de la Invest Europe, obţii un alt set de cifre de la How2Web, obţii un alt set de cifre de la orice newsletter, deci să fim transparenţi şi deschişi în privinţa asta, despre succesele pe care le avem şi desigur despre eşecurile pe care le avem cu toţii.“
În timp ce transparenţa în privinţa succeselor şi eşecurilor este crucială pentru atragerea de noi investitori, aceste cifre şi experienţe de succes se bazează pe o resursă fundamentală care face România atât de atractivă pentru investiţii în tehnologie: talentul uman excepţional din domeniul IT.
Xiaomin Mou, head of venture capital investments, CEU, International Finance Corporation (IFC): Există 200.000 de dezvoltatori IT în această ţară. Aceasta este o ţară care are tot talentul IT. Fiecare start-up cu care am vorbit, pe al cărui fondator l-am întrebat despre provocări, nimeni nu s-a plâns vreodată de lipsa talentului. Poate că echipa de vânzări din Marea Britanie trebuie concediată, dar nu echipa tehnică de aici, ceea ce cred că este atât de grăitor.
„Există 200.000 de dezvoltatori IT în această ţară. Aceasta este o ţară care are tot talentul IT. Fiecare start-up cu care am vorbit, pe al cărui fondator l-am întrebat despre provocări, nimeni nu s-a plâns vreodată de lipsa talentului. Poate că echipa de vânzări din Marea Britanie trebuie concediată, dar nu echipa tehnică de aici, ceea ce cred că este atât de grăitor. Şi pentru toţi investitorii care stau în Europa de Vest, cred că trebuie cu adevărat să fim aici pentru a înţelege ce se întâmplă. Suntem puţin în întârziere în comparaţie cu unii dintre ceilalţi investitori, dar doar vorbind cu toţi fondatorii, îţi dai seama că foarte mulţi dintre aceşti fondatori sunt de fapt fondatori la a doua încercare, la a treia încercare. Avem oameni care au o experienţă enormă lucrând pentru start-up-uri care au avut exit-uri şi au avut cunoştinţe despre cum să conducă compania, fiind acea companie mare care a achiziţionat acea companie mică. Există atât de multe cunoştinţe aici“, a completat Xiaomin Mou, Head of Venture Capital Investments, CEU, International Finance Corporation (IFC), prezentă şi ea în cadrul conferinţei.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).