15.4 C
București
sâmbătă, martie 15, 2025

Banking & Servicii financiare – Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct, până la 2,5%, cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Măsura aşteptată pe scară largă este a şasea reducere a ratei de depozit a BCE de când banca centrală a început să reducă costurile de împrumut în iunie anul trecut, când a ajuns la un nivel record de 4 % pentru a contracara inflaţia în creştere...

Perspectivele economiei zonei euro ar putea fi afectate şi de măsurile luate de Friedrich Merz, cancelarul în exerciţiu al Germaniei, de a debloca împrumuturi de sute de miliarde de euro pentru a stimula cheltuielile de apărare şi a revizui infrastructura ţării sale...

Unii analişti estimează că aceste planuri ar putea dubla creşterea preconizată a Germaniei anul viitor, până la 2%.

Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct, până la 2,5%, pe fondul semnelor că inflaţia revine la obiectivul de 2% în contextul unei redresări fragile în zona euro, scrie FT. 

Măsura aşteptată pe scară largă este a şasea reducere a ratei de depozit a BCE de când banca centrală a început să reducă costurile de împrumut în iunie anul trecut, când a ajuns la un nivel record de 4 % pentru a contracara inflaţia în creştere.

Rata este acum la cel mai scăzut nivel din februarie 2023.

Operatorii se aşteaptă la una sau două reduceri suplimentare de un sfert de punct în acest an, conform nivelurilor implicate de pieţele de swap-uri.

Euro a crescut faţă de dolar după decizia BCE, cu 0,3%, la 1,082 dolari.

Inflaţia a scăzut de la un vârf de 10,6 % în octombrie 2022 la 2,4 % în februarie.

Perspectivele economiei zonei euro ar putea fi afectate şi de măsurile luate de Friedrich Merz, cancelarul în exerciţiu al Germaniei, de a debloca împrumuturi de sute de miliarde de euro pentru a stimula cheltuielile de apărare şi a revizui infrastructura ţării sale.

Unii analişti estimează că aceste planuri ar putea dubla creşterea preconizată a Germaniei anul viitor, până la 2%.

În proiecţiile care nu au luat în considerare anunţul lui Merz din această săptămână, BCE şi-a redus previziunile de creştere pentru 2025 – a şasea retrogradare consecutivă pentru acest an – precum şi pentru 2026 şi 2027.

În prezent, BCE se aşteaptă ca PIB-ul zonei euro să crească cu numai 0,9% în acest an, comparativ cu proiecţia sa din decembrie, de 1,1%. Anul trecut, creşterea a fost slabă, de 0,7 %.
 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!