10.6 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – Banii digitali ai băncilor centrale ar putea amenința modelul de afaceri al băncilor tradiționale – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În timp ce diversele părți interesate din cadrul Uniunii Europene continuă să analizeze potențialul unei monede digitale unice a băncii centrale (CBDC), reprezentanții instituțiilor bancare publice și private își împărtășesc opinia cu privire la euro digital...

În acest context, Evelien Witlox, managerul de program pentru euro digital din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a prezentat în revista Views trei cazuri de utilizare a monedei euro digitale, care sunt prioritare pentru BCE.

Grivet insistă că, pentru a evita acest lucru, euro digital ar trebui să se limiteze la utilizarea ca metodă de plată și nu ca rezervă de valoare.

Subiectul euro digital beneficiază de o atenție sporită în ultima vreme. În acest context, Evelien Witlox, managerul de program pentru euro digital din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a prezentat în revista Views trei cazuri de utilizare a monedei euro digitale, care sunt prioritare pentru BCE.

Subiect sensibil pentru bancherii privați

Acestea sunt plățile de la persoană la persoană efectuate între persoane fizice; plățile de la consumator la întreprindere, inclusiv comerțul electronic și achizițiile efectuate într-un magazin fizic; plățile către/din partea guvernului.

Cazurile de utilizare reprezintă un domeniu sensibil pentru bancherii privați, după cum remarcă Jerome Grivet, directorul general adjunct al băncii franceze Credit Agricole.

„Banii digitali ai băncilor centrale ar putea amenința modelul de afaceri al băncilor tradiționale, concurând cu activitatea lor de colectare și perturbându-le capacitatea de finanțare”, declară acesta, potrivit Cryptonews.

Grivet insistă că, pentru a evita acest lucru, euro digital ar trebui să se limiteze la utilizarea ca metodă de plată și nu ca rezervă de valoare.

Cu acest lucru este de acord Burkhard Balz, membru al consiliului executiv al Deutsche Bundesbank. El subliniază că BCE și băncile centrale naționale ar trebui să evite să își extindă prea mult amprenta în ecosistem, în timp ce sectorul privat este cel care ar urma să se ocupe de distribuția euro digital. În opinia lui Balz, stimulentele economice sunt esențiale pentru implicarea intermediarilor.

„Aceștia nu ar trebui, prin urmare, să considere furnizarea de servicii în euro digital ca pe un fel de obligație, ci ar trebui să exploreze potențialul economic prin dezvoltarea și competiția pentru soluții creative”, consideră Burkhard Balz.

Cum vor reacționa clienții?

O altă parte care ar trebui de fapt să fie convinsă să utilizeze CBDC este reprezentată de clienții înșiși. Este dificil de prezis cum vor reacționa clienții la această nouă formă de monedă a băncii centrale și în ce măsură publicul larg o va adopta, amintește Grivet, citând un exemplu nu prea reușit de adoptare a yuanului digital chinezesc.

Evelien Witlox de la BCE este conștientă de această preocupare și promite că CBDC va fi ușor de utilizat și îi va lua în considerare pe cei care nu își permit un card de credit sau nu au un cont bancar.

„În conformitate cu natura sa de bun public, un euro digital va fi, de asemenea, practic gratuit”, spune aceasta.

În ceea ce privește potențialele probleme legate de anonimat, Witlox susține că BCE nu este interesată de datele personale ale utilizatorilor și, prin urmare, are în vedere soluții care ar păstra confidențialitatea în mod implicit și prin concepție.

Amintim că, la data de 24 aprilie, BCE a publicat cel de-al treilea raport privind progresele înregistrate în ceea ce privește concepția digitală a monedei euro. Acesta prezintă integrarea de către prestatorii de servicii de plată (PSP), vânzările contactless în magazine, funcționalitățile online și transfrontaliere.

Publicat cu câteva zile înainte, un document analitic al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a făcut o evaluare mixtă privind euro digital, avertizând asupra posibilelor efecte perturbatoare ale proiectului.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!