2.4 C
București
vineri, martie 21, 2025

Banking & Servicii financiare – Bursă. Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74% în 2024, pe când cele de pensii facultative Pilon III au avut unul cu 1 punct procentual mai mic, de 4,76%, şi nu au bătut inflaţia de 5,1%. De ce? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74% în 2024, pe când cele de pensii facultative Pilon III au avut unul cu 1 punct procentual mai mic, de 4,76%, şi nu au bătut inflaţia de 5,1%.

♦ Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut randamente cuprinse între 5% pentru Vital şi 6,3% pentru Aripi, cu o medie de 5,74% în 2024 ♦ Cele facultative Pilon III au avut randamente cuprinse între 2,9% Esential (Carpathia), 3,5% Raiffeisen Acumulare şi 6% AZT Vivace, cu o medie de 4,76%, sub inflaţia de 5,1% ♦ Explicaţia cu privire la diferenţa de performanţă stă în comisioanele percepute în 2024, chiar şi de 10 ori mai mari pentru P3 faţă de P2 raportate la valoarea din activul fondului, şi în diferenţa foarte mare între cele două sisteme de economisire (activele fondurilor P2 sunt de 27 de ori mai mari decât cele ale fondurilor P3).

Fondurile de pensii private facultative Pilon III au avut în 2024 un randa ment cu un punct pro centual sub cel al fon durilor de pensii private obliga torii Pilon II şi nu au reuşit să bată inflaţia, chiar dacă în mare parte structura de investiţii este asemănătoare şi cu aceiaşi administratori...

Bogdan Dumitrescu, profesor ASE, prodecan Bucharest Business School: Identificarea unor soluţii pentru creşterea dimensiunii Pilonului 3 – cum ar fi spre exemplu majorarea contribuţiilor deductibile la plata impozitului pe venit – ar trebui să sprijine reducerea costurilor de operare a administratorilor şi ar crea premisele unei reduceri a comisioanelor practicate, cu efecte favorabile asupra randamentelor obţinute pentru participanţi.

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II au avut randamente cuprinse între 5% pentru Vital şi 6,3% pentru Aripi, cu o medie de 5,74% în 2024 Cele facultative Pilon III au avut randamente cuprinse între 2,9% Esential (Carpathia), 3,5% Raiffeisen Acumulare şi 6% AZT Vivace, cu o medie de 4,76%, sub inflaţia de 5,1% Explicaţia cu privire la diferenţa de performanţă stă în comisioanele percepute în 2024, chiar şi de 10 ori mai mari pentru P3 faţă de P2 raportate la valoarea din activul fondului, şi în diferenţa foarte mare între cele două sisteme de economisire (activele fondurilor P2 sunt de 27 de ori mai mari decât cele ale fondurilor P3).

Fondurile de pensii private facultative Pilon III au avut în 2024 un randa­ment cu un punct pro­centual sub cel al fon­durilor de pensii private obliga­torii Pilon II şi nu au reuşit să bată inflaţia, chiar dacă în mare parte structura de investiţii este asemănătoare şi cu aceiaşi administratori, pe fondul comisioanelor mai mari şi al contribu­ţiilor sporadice şi de valoare redusă.

Astfel, fondurile de pensii Pilon III, acolo unde un salariat poate decide când şi cât să contribuie lunar din salariu pentru economiile de bătrâneţe, au încheiat 2024 cu un randament mediu de 4,76%, în timp ce fondurile obligatorii Pilon II au avut un randament mediu de 5,74%, arată calculele realizate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF). Spre comparaţie, inflaţia a fost de 5,1% în 2024. De unde această diferenţă de performanţă între P2 şi P3?



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!