25.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Banking & Servicii financiare – Cât de mult au virat companiile spre creditele în valută după sprintul dobânzilor la lei? BNR: Stocul de credite în valută a fost responsabil pentru 75% din creşterea soldului în anul 2022, atât pentru corporaţii, cât şi la IMM, după ce în anul 2021 contribuţia a fost de doar 11% la IMM, respectiv 48% pentru corporaţii – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

♦ În anul 2022, diferenţialul de dobândă dintre creditele noi în lei şi cele în euro acordate firmelor a înregistrat o majorare semnificativă, atingând 5,4 puncte procentuale în decembrie ♦ Fluxul de credite noi în valută din 2022 s-a îndreptat, într-o mare măsură, spre companiile fără implicare în comerţul exterior, neacoperite la riscul valutar (15

În anul 2022, diferenţialul de dobândă dintre creditele noi în lei şi cele în euro acordate firmelor a înregistrat o majorare semnificativă, atingând 5,4 puncte procentuale în decembrie Fluxul de credite noi în valută din 2022 s-a îndreptat, într-o mare măsură, spre companiile fără implicare în comerţul exterior, neacoperite la riscul valutar (15 mld. lei, 69% din total credit nou în valută acordat sectorului companiilor), atenţionează BNR Firmele net exportatoare au contractat credite noi în valută de echivalentul a 3,9 mld. lei (18% din totalul fluxului în valută) Iar companiile net importatoare, care sunt cele mai expuse riscului valutar, au atras credite de 2,7 mld.  lei (13% din total flux în valută), reiese din datele BNR.

Ponderea creditului nou din sectorul companiilor în va­lută a ajuns la 70% în anul 2022, comparativ cu 48% în anul 2021. Şi ca urmare, sto­cul de credite în valută a fost responsabil pentru 75% din creşterea soldului în anul 2022, atât pentru corporaţii, cât şi pentru IMM, comparativ cu o con­tribuţie de doar 11% în cazul IMM, respectiv 48% pentru corporaţii în 2021, potrivit BNR. În anul 2022, diferenţialul de do­bândă dintre creditele noi în lei şi cele în euro acordate companiilor nefi­nanciare a înregistrat o majorare semni­ficativă, atingând 5,4 puncte procentuale în luna decembrie 2022 (+3,4 puncte procen­tuale faţă de luna decembrie 2021), aminteşte BNR.

Această creştere a diferenţialului de dobândă între creditele noi în lei şi euro s-a reflectat şi în creditarea sectorului real, în special prin creşterea fluxului de credit nou în valută acordat companiilor nefinanciare. „Astfel, ponderea creditu­lui nou din acest sector în valută a ajuns la 70% în anul 2022, comparativ cu 48% în anul 2021. Ca urmare, stocul de cre­dite în valută a fost responsabil pentru 75 la sută din creşterea soldului în cursul anului 2022, atât pentru corpo­raţii, cât şi pentru IMM, comparativ cu o contri­buţie de doar 11% în cazul IMM, res­pectiv 48% pentru corporaţii în cursul anului 2021“, menţionează BNR în Raportul anual pentru 2022.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!