27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – Cotațiile ROBOR joi, 11 mai. Informații cheie pentru românii care au credite. Date oficiale de la BNR – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas la 6.65%, cât a fost cu o zi în urmă.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 6.79%, cât a fost cu o zi în urmă.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a scăzut la 7,01% față de 7.02%...

Românii cu credite la bancă au parte de vești importante. Banca Națională a României (BNR) a venit cu ultimele date despre cotațiile ROBOR.

Astfel, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas la 6.65%, cât a fost cu o zi în urmă.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 6.79%, cât a fost cu o zi în urmă.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, acesta a scăzut la 7,01% față de 7.02%, valoarea înregistrată miercuri 10 mai.

Ordonanța care modifică modul în care este calculată rata

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.

În mai 2019, a intrat în vigoare acea Ordonanță de Urgență (OUG), care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă și a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

S-a majorat dobânda de referinţă

Amintim că, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi a anunţat că din iulie nu va mai reinvesti banii din datoria scadentă în cadrul programului de achiziţiile de active (APP – asset purchase programme), de 3.200 miliarde de euro.

Începând cu data de 10 mai, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,75%, 4% şi, respectiv, 3,25%.

Ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Majorarea dobânzii cu 25 puncte de bază, după trei creşteri consecutive cu 50 de puncte de bază, vine imediat după datele care arată că în martie băncile au înăsprit accesul la creditare, chiar dacă cererea a scăzut considerabil, ceea ce a avut ca rezultat cel mai lent ritm de creştere a creditării către gospodării, începând din 2018. Aceste date indică faptul că majorarea dobânzilor începe să afecteze economia zonei euro iar politicile BCE restricţionează creşterea.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!