9.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Banking & Servicii financiare – Cotațiile ROBOR vineri, 28 aprilie. Informații importante pentru românii cu credite la bancă. Date oficiale BNR – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Națională a României (BNR) a emis ultimele informații privind cotațiile ROBOR de vineri 27 aprilie.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 6.71 .

Joi acesta era la 6.73%. Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6.86 față de 6,88 cât era joi.

Națională a României (BNR) a emis ultimele informații privind cotațiile ROBOR de vineri 27 aprilie. Iată ce trebuie să știe românii cu credite.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 6.71 . Joi acesta era la 6.73%.

Indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6.86 față de 6,88 cât era joi.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,12. Joi acesta era la 7.17%.

Îndemn la prudență în ceea ce privește creditarea

BNR îndeamnă la prudență în ceea ce privește creditarea, mai ales că dobânzile au crescut față de anul trecut și de acum doi ani. Persoanele care pot face împrumuturi în viitor sunt cele care au un venit mare. Dobânda cheie se menține la 7%, iar ROBOR și IRCC se apropie unul de altul, fiind la valori mari.

De asemenea, economiștii avertizează că în viitor românii vor putea face un credit la bancă doar dacă au venituri mai mari, mai ales că băncile au înăsprit condițiile de creditare.

Restricție a BNR în ceea ce privește nivelul ratelor

„N-aș spune că vor urma lucruri care să schimbe fundamental modul de creditare pe care-l avem acum. Să nu uităm că avem deja o restricție a BNR în ceea ce privește nivelul ratelor: 40% din venituri. Pentru a limita creditele neperformante și de a nu expune cetățenii care se împrumută la o creștere nesustenabilă a ratelor.

Consecința e una bună: nu avem credite neperformante, sunt în scădere – 2,5% din totalul creditelor sunt neperformante, anul trecut erau 3,5%. Cu toate că trecem printr-o perioadă cu dobânzi foarte ridicate”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, în cadrul unei emisiuni TV de pe Realitatea PLUS.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru

Amintim că, Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), a fost majorat la 5,98% pe an la începutul lunii aprilie, potrivit BNR. Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022.

IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!