♦ Dobânzile medii la creditele de consum noi în lei au fost pe o pantă de scădere pe parcursul lui S1/2024, coborând în lunile mai şi iunie spre 10,5%, după ce în prima parte a anului 2023 au depăşit şi 14%, marcând maximul ultimului deceniu ♦ Luna aprilie 2024 a adus un volum istoric al creditelor noi de consum în lei, de aproape 5 mld. lei, dar şi în lunile mai şi iunie volumele au rămas ridicate, în jurul a 4 mld. lei ♦ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a atenţionat recent că soldul creditelor de consum a depăşit în ultimele luni şi soldul depozitelor la termen ale populaţiei, iar ascensiunea acestor finanţări este îngrijorătoare pentru banca centrală din perspectiva inflaţiei.
Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei s-a accentuat vizibil pe parcursul primului semestru (S1) din 2024, fiind depăşite recorduri după recorduri, în contextul în care dobânzile au mai scăzut, iar veniturile au fost în ascensiune.
Urmărind evoluţia lunară a creditelor noi de consum în lei din S1/2024 se observă că după un început de an timid, cu volume mai mici, de 2,6 mld. lei în ianuarie şi de 3,2 mld. lei în februarie, în luna martie volumul finanţărilor noi de acest tip a urcat spre 4,2 mld. lei.
Luna aprilie 2024 se evidenţiază cu un volum istoric, de aproape 5 mld. lei, al creditelor noi de consum în lei, dar şi în lunile mai şi iunie volumele au rămas ridicate, în jurul a 4 mld. lei.
Practic, în fiecare zi băncile au dat teoretic cam un credit de consum pe fiecare sucursală. Având în vedere numărul total al sucursalelor băncilor comerciale din România, de circa 3.500, şi considerând un volum mediu al creditului de consum de aproximativ 8.000 de euro (40.000 de lei) ar rezulta un volum al finanţărilor de consum de circa 140 mil. lei pe zi la toate sucursalele, respectiv 4,2 mld. lei într-o lună.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).