Datoria publică a României, făcută de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, a ajuns la finalul lunii august 2024, ultimele datele publicate de Ministerul Finanţelor, la 886,9 miliarde de lei, în creştere cu 102,6 miliarde de lei faţă de finalul anului trecut.
Datoria publică a ajuns la 52,7% din PIB, luându-se în considerare un PIB de 1.684,3 miliarde de lei.
La finalul anului trecut datoria publică reprezenta 48,9% din PIB.
Guvernul Ciolacu nu a respectat deloc deficitul bugetar prognozat la începutul anului, iar ultimele estimări indică faptul că deficitul bugetar se îndreaptă spre 8% din PIB faţă de 5,7% cât ar fi trebuit să fie.
Evoluţie datorie guvernamentală conform UE publicată de Ministerul de Finanţe poate fi consultată AICI.
Din datoria publică de 886,9 miliarde de lei, datoria în lei este de 426 de miliarde de lei, datoria în euro a ajuns la un echivalent de 376,9 miliarde de lei (adică 75,8 miliarde de euro), datoria în dolari a ajuns la un echivalent 82,6 miliarde de lei (adică 18,3 miliarde de dolari). Cea mai mare parte a datoriei publice este pe termen mediu şi lung, respectiv 831 de miliarde de lei din 886,9 miliarde de lei.
Datoria publică a României a crescut exploziv în ultimii 5 ani de la 372 de miliarde de lei la finalul anului 2019, până la 886 de miliarde de lei acum, adică o creştere de 138% într-un interval foarte scurt de timp.
Creşterea explozivă a datoriei publice a României făcută de guvernele Orban, Câţu, Ciucă şi Ciolacu a ajuns să fie o povară pentru finanţele publice în condiţiile în care datoria publică va creşte în fiecare an, întrucât deficitul bugetar nu poate fi redus peste noapte, iar guvernele viitoare nu vor avea bani ca să reducă soldul datoriei iar toate împrumuturile care vor ajunge la scadenţă trebuie să fie reeşalonate.
Dobânzile care sunt plătite acum la nivelul datoriei încep să devină foarte mari, depăşind chiar veniturile statului din impozitul pe profit.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).