27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – Guvernul vrea să crească taxele pentru câștigurile din tranzacțiile bursiere, la 3% pentru deținerile de peste un an, și la 5% pentru cele sub un an – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul vrea să crească taxele pentru câștigurile din tranzacțiile bursiere, la 3% pentru deținerile de peste un an, și la 5% pentru cele sub un an, potrivit unui draft al OUG privind măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu apărut aseară.

De la 1 ianuarie 2023, în urma modificării legislației de profil, după aproape doi ani de dezbateri și analize, câștigurile din transferurile titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1%, dacă sunt deținute mai mult de un an, și cu 3%, pentru cele deținute mai puțin de un an.

(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Guvernul vrea să crească taxele pentru câștigurile din tranzacțiile bursiere, la 3% pentru deținerile de peste un an, și la 5% pentru cele sub un an, potrivit unui draft al OUG privind măsurile fiscale ale guvernului Ciolacu apărut aseară.

De la 1 ianuarie 2023,  în urma modificării legislației de profil, după aproape doi ani de dezbateri și analize, câștigurile din transferurile titlurilor de valoare sunt impozitate cu 1%, dacă sunt deținute mai mult de un an, și cu 3%, pentru cele deținute mai puțin de un an. De asemenea, pentru toate aceste venituri a fost introdus un sistem de impozitare cu reținere la sursă, cu scopul facilitării procesului pentru investitori.

Draftul de OUG, care poate suferi modificări prevede: “La articolul 97, alineatul (8^1) se modifică și va avea următorul cuprins:

“(8^1) Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 şi 95, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reţinere la sursă astfel:

a) în cazul titlurilor de valoare:

(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

b) în cazul operaţiunilor cu instrumente financiare derivate:

(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol.”

De asemenea, Guvernul intentioneaza sa creasca impozitul pe dividende la 10%, dupa ce de anul acesta a urcat, de la 5%, la 8%.

Recent, Asociația Administratorilor de Fonduri din România (AAF) a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Marcel-loan Boloș, menținerea cadrului de impozitare a câștigurilor de pe piața de capital din România și, în mod specific, a celor generate de investițiile în fonduri, în condițiile în care ultima schimbare legislativă intrată în vigoare la începutul anului 2023,  a început deja să genereze efecte pozitive asupra pieței locale. Doar în primele cinci luni ale anului, numărul investitorilor a crescut cu aproape 10% iar nivelul activelor aflate în administrarea fondurilor a înregistrat un avans de aproape 600 de milioane de lei. Reprezentanții AAF, specialiști în industria de asset management consideră, totodată, că o eventuală creștere a nivelului de taxare pe investiții va determina investitorii să migreze, din nou, către platforme de tranzacționare străine, unde ANAF nu va avea control asupra câștigurilor, rezultatul fiind o scădere a încasărilor la bugetul de stat.

Potrivit datelor centralizate de AAF, în perioada ianuarie-mai 2023, numărul de investitori în fondurile deschise de investiții a crescut cu 42.428, de la 461.530 la 504.158, iar activele aflate în administrarea societăților de administrare a investițiilor au crescut cu 597 mil. lei, de la 17,431 mld. lei la 18,028 mld. Iei.

Datele mai arată și că aproape 60% din activele aflate în administrarea fondurilor de investiții – adică peste 10 mld lei -, sunt investite în fonduri de obligațiuni și instrumente cu venit fix, o pondere importantă având-o titlurile de stat românești

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!