27.6 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Banking & Servicii financiare – Inflaţia este în scădere în zona euro. Rămâne însă cu mult peste ţinta BCE – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Conform Oficiului pentru Statistică al Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei este în scădere în zona euro, fiind la nivelul de 5,3%, deşi rămâne mai ridicată decât valoarea optimă vizată de Banca Centrală Europeană (BCE), .

Potrivit estimărilor, în luna iulie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 5,3%, în scădere de la 5,5% în luna iunie şi de la 6,1% în mai, anunţă Oficiul UE pentru Statistică (Eurostat), potrivit unui raport.

Săptămâna trecută, BCE a anunţat majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, continuând acţiunile de contracarare şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

Potrivit estimărilor, în luna iulie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 5,3%, în scădere de la 5,5% în luna iunie şi de la 6,1% în mai, anunţă Oficiul UE pentru Statistică (Eurostat), potrivit unui raport.

Aflată în vizorul BCE (Banca Centrală Europeană), rata inflaţiei rămâne peste ţinta optimă de 2%, deşi este în scădere.

În zona monedei europene, cea mai ridicată inflaţie s-a înregistrat în iulie în Slovacia (10,2%) şi în Croaţia (8,1%), iar cea mai scăzută în Belgia, 1,6%.

Sunt presiuni care pot genera creșteri de prețuri

Săptămâna trecută, BCE a anunţat majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, continuând acţiunile de contracarare şi stabilizare a inflaţiei în zona euro. Ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi 3,75%, cu efect din 2 august 2023.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a avertizat că există în continuare presiuni care ar putea genera creşteri ale preţurilor la energie şi alimente, inclusiv în contextul retragerii Rusiei din Acordul exporturilor de cereale pe Marea Neagră.

BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni

În altă ordine de idei, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută, că BCE are o atitudine deschisă față de următoarele decizii de politică monetară. Aceasta a sugerat că gardienii euro ar putea lua o pauză după nouă decizii consecutive de majorare a costului creditului.

„Avem o atitudine deschisă cu privire la deciziile care vor fi luate în septembrie şi la reuniunile următoare”, a declarat președintele BCE.

„Există posibilitatea unei majorări. Există posibilitatea unei pauze. Ambele sunt posibile”, a adăugat Christine Lagarde, precizând că datele economice vor fi argumentul decisiv. În orice caz, consiliul BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni, a asigurat aceasta.

Declarațiile lui Christine Lagarde se pot explica prin faptul că precedentele creşteri ale costului creditului au început să îşi facă simţite efectele asupra inflaţiei şi activităţii economice.

Inflația în zona euro a ajuns la 5,5%, jumătate din nivelul înregistrat în octombrie 2022. Chiar și așa, este cu mult peste ținta de 2% pe care o are în vedere BCE. Însă cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce dovedește că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor încep să își facă simțite efectele asupra economiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!