-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Banking & Servicii financiare – Mai mult de 71.000 de români bogaţi au depozite mari la bănci, peste plafonul garantat, cumulând 77 mld. lei, adică un sfert din totalul depozitelor populaţiei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Atât numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafonul garantat de 100.000 de euro, cât şi valoarea sumelor economisite astfel s-au majorat cu circa 20% în ultimul an ♦ Cel mai probabil o influenţă asupra acestei creşteri a numărului românilor cu depozite de peste 100.000 de euro la bănci a venit şi de la profiturile record şi salariile mari obţinute în unele sectoare economice...

♦ Atât numărul persoanelor fizice cu depozite peste plafonul garantat de 100.000 de euro, cât şi valoarea sumelor economisite astfel s-au majorat cu circa 20% în ultimul an ♦ Cel mai probabil o influenţă asupra acestei creşteri a numărului românilor cu depozite de peste 100.000 de euro la bănci a venit şi de la profiturile record şi salariile mari obţinute în unele sectoare economice, precum sectorul bancar, sectorul energetic, oil&gas, în timp ce la polul opus pentru mulţi români creşterea dobânzilor la credite şi inflaţia mare le-au dat planurile peste cap şi le-au subţiat considerabil resursele rămase pentru depozite bancare.

Un număr de 71.014 persoane fizice care sunt în clubul românilor bogaţi aveau la sfârşitul primelor nouă luni din 2023 depozite mai mari de 100.000 de euro cu o valoare cumulată de 77,6 mld. lei (echivalentul a aproape 16 mld. euro), potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Raportat la soldul total al depozitelor populaţiei în lei şi valută, care a depăşit 322 mld. lei (circa 65 mld. euro) la finalul lunii septembrie din 2023, depozitele aflate peste pragul de 100.000 de euro reprezintă aproape un sfert (24%).

Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului unei bănci în limita echivalentului a 100.000 de euro.

În ciuda contextului tensionat, cu război la graniţă, inflaţie încă mare şi dobânzi la depozite real negative, numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro la bancă a urcat cu aproape 11.500 în ultimul an, un salt record, totalul ajungând până la un vârf de 71.014 la finalul primelor nouă luni din acest an.

Numărul deponenţilor se determină prin însumarea datelor consolidate raportate de fiecare bancă, astfel încât o persoană care are depozite la mai multe instituţii de credit este luată în evidenţă de mai multe ori.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!