32 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Banking & Servicii financiare – Monica Ivan, BRK Financial Group: Sunt șanse reale pentru o upgradare a statutului bursei la piață emergentă, de către MSCI, ceea ce ar da un boost fantastic pieței – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

2023 fost un an foarte bun pentru piața de capital, cu o creștere de peste 40% a principalului indice autohton, dacă ținem cont și de dividende, dar cu două jumătăți de an total diferite, dacă ne uităm mai atent, a două jumătate a anului a contribuit masiv la cifra menționată, apreciază Monica Ivan, Director General BRK Financial Group.

Potrivit acesteia, în același timp, anii impari par să fie prolifici pentru BVB, dacă ne uităm și în 2021 sau în 2019, am avut evoluții similare, iar în 2017, “doar” +21%.

Monica Ivan: Listarea Hidroelectrica a fost, fără discuti, evenimentul principal al pieței, pe locul 2 aș pune suita de operațiuni desfășurată de Fondul Proprietatea, începând cu dividendul special și oferta de răscumpărare.

2023 fost un an foarte bun pentru piața de capital, cu o creștere de peste 40% a principalului indice autohton, dacă ținem cont și de dividende, dar cu două jumătăți de an total diferite, dacă ne uităm mai atent, a două jumătate a anului a contribuit masiv la cifra menționată, apreciază Monica Ivan, Director General BRK Financial Group. Potrivit acesteia, în același timp, anii impari par să fie prolifici pentru BVB, dacă ne uităm și în 2021 sau în 2019, am avut evoluții similare, iar în 2017, “doar” +21%.

***

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața în 2023?

Monica Ivan: Listarea Hidroelectrica a fost, fără discuti, evenimentul principal al pieței, pe locul 2 aș pune suita de operațiuni desfășurată de Fondul Proprietatea, începând cu dividendul special și oferta de răscumpărare.

Cum a evoluat sectorul bancar la BVB?

Monica Ivan: Banca Transilvania și BRD au avut evoluții în linie cu piața – de fapt având o pondere de 28% în principalul indice – au contribuit direct la evoluția pieței. Pe de altă parte, cotația Erste Bank a subperformat celor două bănci locale. În linii mari, băncile au depășit “șocul” creșterii dobânzilor din 2022, au încorporate în rezultate acel efect negativ asupra portofoliului de titluri de stat și obligațiuni, iar anul această au putut prezența profiturile operaționale influențate de câștigurile superioare de nivelul ridicat al dobânzilor.

Cum a evoluat sectorul energetic?

Monica Ivan: Evoluții între foarte bune, dacă ne uităm la Hidroelectrica, Petrom sau Electrica, și bune, dacă ne uităm la celelalte companii din sector, Transgaz  neținând  ritmul. Au fost prețuri ridicate la energie și marje consistente de profit.

Ce estimări aveți pentru anul 2024 în privința evoluției BVB?

Monica Ivan: Fundamental, companiile reprezentative pentru BVB au argumente să livreze profituri comparabile cu cele din 2023 și în anul următor. Suplimentar, sunt șanse reale de o upgradare a statutului pieței, de către MSCI, la piață emergentă, ceea ce ar da un boost fantastic pieței. Dacă ne poziționăm în zona de riscuri, după creșterea din 2023, o corecție ar fi destul de probabilă, iar din perspectiva legislativă, având în vedere că este un an electoral, nu mă aștept la modificări fiscale care să impacteze negativ/grav companiile. Una peste alta, aș miza că în 2024, BET-TR va livra un randament pozitiv scris cu 2 cifre.

Ce așteptări aveți pentru 2024 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Monica Ivan: Cât timp companiile consacrate au livrat +40% în medie, a fost destul de greu să captezi atenția investitorilor cu nume noi. Totuși, companii interesante ar putea apărea oricând, noi căutăm mereu, dar admit că apetitul investitorilor spre listări nu mai e la nivelul din 2021. În ceea ce privește obligațiunile, cât timp dobânzile sunt ridicate, iar randamentul la titlurile de stat în jur de 7% neimpozabil, potențialii emitenți de obligațiuni trebuie să propună și să susțină yeild-uri foarte ridicate, să justifice asumarea riscurilor de către investitori. În plus, default-urile înregistrare de câțiva emitenți îi face pe investitori mult mai selectivi.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în anul viitor?

Monica Ivan: Estimez că randamentele dividendelor vor fi în scădere, de la  nivelul actual de 8,15% pentru DIVY, întrucât cotațiile sunt sus. Îmbucurător este că din ce în ce mai multe companii au politică de dividend, deci există o predictibilitate mai mare. Creșterea impozitului pe dividende cred că îi va face pe o parte din investitori să nu mai stea pe dividend, eventual să iasă înainte de ex-date și să reintre după, ceea ce va contribui într-o oarecare măsură la creșterea lichidității.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!