-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Banking & Servicii financiare – Mugur Isărescu: Cursul de schimb a ajutat la temperarea inflației și la stabilitatea financiară – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Trebuia ca la valul acela de migraţie, care crează emoţii negative, la care s-a adăugat şi creşterea preţurilor la energie să fi avut şi o depreciere puternică a cursului de schimb într-o ţară care este sensibilă la curs”...

Principalii factori care au contribuit la reducerea ratei inflației au fost scăderea prețurilor la bunurile energetice, continuarea scăderii prețurilor materiilor prime, acordul procesatorilor și comercianților de a reduce prețul laptelui și reducerea așteptărilor de inflație ale companiilor din mediul de afaceri...

Amintim că, BNR a revizuit ascendent la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat luni modul în care cursul de schimb al monedei naționale a influențat inflația și stabilitatea financiară în România. Acesta a punctat că ajustarea cursului de schimb a avut un efect benefic asupra temperării inflației și menținerii unei atitudini relativ pozitive a populației.

Inflația, temperată și de cursul de schimb

O depreciere majoră monedei naționale ar fi fost problematică pentru economie, a mai precizat guvernatorul BNR.

„Cursul de schimb ne-a ajustat în temperarea inflaţiei şi în stabilitatea financiară, menţinerea unui tonus relativ pozitiv la nivelul populaţiei în ciuda presiunilor puternice care au venit ca urmare a războiului din Ucraina.

Trebuia ca la valul acela de migraţie, care crează emoţii negative, la care s-a adăugat şi creşterea preţurilor la energie să fi avut şi o depreciere puternică a cursului de schimb într-o ţară care este sensibilă la curs”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinţei de presă privind Raportul trimestrial asupra inflaţiei din august 2023.

Principalii factori care au contribuit la reducerea ratei inflației au fost scăderea prețurilor la bunurile energetice, continuarea scăderii prețurilor materiilor prime, acordul procesatorilor și comercianților de a reduce prețul laptelui și reducerea așteptărilor de inflație ale companiilor din mediul de afaceri, a precizat Isărescu.

„Determinanţii principali care au dus rata inflaţiei în jos sunt dezinflaţia puternică la nivelul bunurilor energetice, continuarea corecţiei cotaţiilor la materiile prime, acordul procesatorilor şi comercianţilor de a reduce preţul de consum al laptelui, temperarea în continuare a aşteptărilor inflaţioniste a operatorilor economici”, a mai adăugat Mugur Isărescu.

Prognoza BNR privind inflația

Amintim că, BNR a revizuit ascendent la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în mai 2023 o inflaţie de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

„Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei”, a declarat guvernatorul BNR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!