6.1 C
București
luni, decembrie 9, 2024

Banking & Servicii financiare – Piaţa interbancară a terminat S1/2023 cu excedent de lichiditate substanţial, de peste 25 mld. lei, medie zilnică. ROBOR la 3 luni a scăzut lent, coborând la final de iunie la 6,54%, de la 6,55% în mai. Noul indice IRCC pentru creditele noi este mai mic, de 5,98% în T2 şi 5,94% în T3/2023 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

♦ În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7% ♦ Nivelul ridicat al dobânzii la facilitatea de depozit încurajează băncile să îşi parcheze banii la BNR, în timp ce creditarea economiei a frânat ♦ Dobânda medie oferită de BNR

♦ În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7% ♦ Nivelul ridicat al dobânzii la facilitatea de depozit încurajează băncile să îşi parcheze banii la BNR, în timp ce creditarea economiei a frânat ♦ Dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite a urcat în perioada februarie-iunie 2023 la 6%, după ce în ianuarie a fost 5,93%, iar în decembrie 2022 era de 5,75% ♦ În condiţiile menţinerii pieţei interbancare pe excedent de lichiditate, BNR a rămas în S1/2023 debitor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară a încheiat primul semestru (S1) din 2023 cu un excedent de lichiditate substanţial, care a depăşit 25 mld. lei, medie zilnică, la sfârşitul lunii iunie, rămânând astfel pe surplus în prima jumătate a acestui an, aşa cum a şi închis anul 2022.

Totodată, în primul semestru din acest an nu a fost nicio operaţiune repo, iar în iunie apare o sumă foarte mică în contul împrumuturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard, de 5,1 mil. lei medie zilnică, după ce în primele cinci luni nu au fost astfel de operaţiuni, reiese din datele Băncii Naţionale.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna iunie de 25,2 mil. lei, medie zilnică, în scădere faţă de valorile din lunile martie, aprilie şi mai. În aprilie 2023, suma depusă de bănci la facilitatea de depozit urcase la maximul ultimului deceniu, de 30,7 mld. lei, după ce în martie era de 26 mld. lei, medie zilnică, în februarie de 20,9 mld. lei, iar în ianuarie 2023 ajunsese la 21,3 mld. lei. Valori mai ridicate ale depozitelor plasate de bănci la BNR prin această facilitate, cuprinse între 30,8 mld. lei şi 66 mld. lei, medie zilnică, au fost înregistrate în primul trimestru din anul 2012.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România devine dobânda de 6% la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie de 7%, după cum au explicat şi analiştii.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!