♦ Scăderea preţurilor la energie, dar şi încetinirea consumului intern au dus la scăderea deficitului comercial la bunuri, care a scăzut deficitul de cont curent ♦ Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: În 2023 am văzut reversul creşterilor de preţuri la materii prime şi energie din 2022 şi deficitul comercial a mai scăzut, dar şi cererea internă a scăzut“
Poziţia economică externă a României s-a mai întărit în 2023, după ce deficitul de cont curent, adică intrările de valută din ţară versus ieşiri, a scăzut la 7% din PIB, adică spre 23 mld. euro, conform celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR). Scăderea a venit din contracţia deficitului comercial al bunuri, care a scăzut de la 34 mld. euro în 2022 la 29 mld. euro în 2023. În aceeaşi vreme, mai arată aceleaşi date, excedentul comercial la servicii a rămas, în linii mari, la fel. Este de bine sau este de rău scăderea deficitului de cont curent?
Şi, şi, răspunde Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. În primul rând, este de bine, pentru că scade un dezechilibru macroeconomic: „Sigur că e bine, dacă ai avut o ajustare de la 9,2% din PIB la 7% din PIB. Am revenit la nivelul din 2021. Ce s-a întâmplat, de fapt, este că în 2022 am avut şocul la energie şi la materii prime care au dus la creşterea deficitului de cont curent“, a explicat economistul.
Pe de altă parte, scăderea importurilor de bunuri a venit din cauza scăderii cererii interne, adică din încetinirea, dacă nu chiar scăderea consumului intern, principalul motor economic: „Este şi un factor suplimentar – o reducere a presiunii cererii interne – consumul a încetinit, iar balanţa comercială s-a echilibrat. Vestea bună este că s-a corectat deficitul“, mai spune el.
Este însă, în continuare un dezechilibru mare, mai spune Ionuţ Dumitru, în special dacă se uită la ţările din Uniunea Europeană. Aproape toate ţările în cauză au acumulat deficit de cont curent în 2022, după ce au explodat preţurile la energie şi materii prime în 2022. Cu toate acestea, majoritatea ţărilor au revenit în 2023 cu excedent de cont curent. România însă, a rămas cu un deficit mare.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).