Începând din luna mai, principalele bănci centrale globale reduc frecvenţa operaţiunilor lor cu Rezerva Federală a SUA (Fed) privind lichidităţile în dolari, trimiţând cel mai clar indiciu de până acum privind încheierea turbulenţelor care au afectat luna trecută pieţele financiare mondiale, transmite Reuters.
De la final lunii martie, Fed a început să ofere dolari în licitaţii zilnice, după ce prăbuşirea Silicon Valley Bank şi vânzarea Credit Suisse au provocat volatilitatea şi au sporit riscul deficitului de lichidităţi, ceea ce ar fi putut duce la o criză financiară.
Dar băncile centrale din zona euro, Japonia, Marea Britanie şi Elveţia au modificat acum licitaţiile lor săptămânale obişnuite, ceea ce arată că nu mai este necesar mecanismul extraordinar de protecţie deoarece pieţele funcţionează corespunzător.
Unele bănci vor fi mai prudente
„Băncile centrale sunt pregătite să reajusteze provizionale de lichidităţi în dolari, în funcţie de evoluţiile de piaţă”, se arată într-un comunicat publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).
Liniile de swap sunt un mecanism de protecţie a lichidităţilor, pentru atenuarea tensiunilor de pe pieţele globale de finanţare, ele fiind o trăsătură permanentă a cooperării între Principalele bănci centrale mai mult de un deceniu.
Unii oficiali avertizează totuşi că volatilitatea va avea un efect mai îndelungat deoarece unele bănci vor fi mai prudente în privinţa modului în care acordă împrumuturi, ceea ce ar putea duce la creşterea costurilor de împrumut şi la înăsprirea standardelor de creditare.
O astfel de evoluţie ar reduce necesitatea ca băncile centrale să majoreze dobânzile în lupta contra inflaţiei.
Băncile s-au reorientat spre aur
În altă ordine de idei, băncile centrale care gestionează rezerve valutare în valoare de mii de miliarde de dolari au început să acumuleze aur, pe măsură ce tensiunile geopolitice, inclusiv războiul din Ucraina, le-au forţat să îşi revizuiască strategiile de investiţii.
Un sondaj anual, efectuat în perioada februarie-martie 2023, în rândul oficialilor de la 83 de bănci centrale, care împreună gestionează rezerve valutare de aproximativ 7.000 de miliarde de dolari, a descoperit că peste două treimi dintre respondenţi cred că omologii lor îşi vor majora rezervele de aur în anul 2023.
Lingourile de aur tind să fie mai atractive în perioade de instabilitate, iar cererea de aur a explodat pe parcursul anului trecut. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, cantitatea de aur cumpărată de băncile centrale a crescut cu 152% în 2022, comparativ cu 2021, până la 1.136 de tone.
Majoritatea oficialilor băncilor centrale intervievaţi au menţionat riscurile geopolitice drept a doua cea mai importantă îngrijorare, după inflaţia ridicată, potrivit sondajului HSBC Reserve Management Trends Survey publicat de Central Banking Publications.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).