34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Banking & Servicii financiare – Se ieftinesc şi creditele în lei indexate la ROBOR la 3 luni după ce indicele a scăzut sub 6% pentru prima dată în ultimii doi ani, coborând luni spre 5,8%. La creditele retail noi în lei indexate la noul indice IRCC dobânzile au scăzut după ce IRCC aplicat în T3/2024 a coborât la 5,86%, de la 5,9% anterior – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Indicele ROBOR la 3 luni a coborât ieri la 5,81%, minimul din ultimii doi ani, după ce BNR a tăiat rata-cheie la 6,75% şi dobânda la facilitatea de depozit la 5,75% ♦ Dobânzile la creditele în lei vor scădea...

Creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019 şi creditele com paniilor în lei, care sunt indexate la ROBOR, ar urma să aibă dobânzi mai mici în perioada următoare după ce ratele pe piaţa interbancară au început să scadă în urma deciziei BNR de a tăia dobânda-cheie...

♦ Indicele ROBOR la 3 luni a coborât ieri la 5,81%, minimul din ultimii doi ani, după ce BNR a tăiat rata-cheie la 6,75% şi dobânda la facilitatea de depozit la 5,75% ♦ Dobânzile la creditele în lei vor scădea, încurajând finanţarea economiei ♦ ROBOR la 3 luni a fost din luna iunie 2022 şi până acum peste 6%, şi peste IRCC, în pofida lichidităţii record din piaţa interbancară ♦ Creditele retail noi în lei indexate la noul indice IRCC au deja dobânzi mai mici după ce IRCC aplicat în T3/2024 a coborât la 5,86%, de la 5,90% în T2/2024 şi 5,97% în T1/2024 ♦ Piaţa interbancară a avut şi în 2024 un excedent de lichiditate mare, în ianuarie surplusul urcând la un record de peste 60 mld. lei medie zilnică, cel mai mare nivel de după 2012 ♦ În aceste condiţii, instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie.

Creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019 şi creditele com­paniilor în lei, care sunt indexate la ROBOR, ar urma să aibă dobânzi mai mici în perioada următoare după ce ratele pe piaţa interbancară au început să scadă în urma deciziei BNR de a tăia dobânda-cheie.

Practic, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, dar şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a scăzut ieri sub 6%, la 5,81%, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Odată ce banii se ieftinesc din ce în ce mai mult pe piaţa monetară, antrenează şi o scădere a dobânzilor la credite.

Astfel, creditele în lei se vor ieftini în perioada următoare, având în vedere că dobâzile la împrumuturi sunt formate din indicii de referinţă la care se adaugă marja băncilor. În aceste condiţii, putem vedea o revigorare a creditării după ce până acum creditul privat total pentru populaţie şi firme a mers cu frâna trasă, având un ritm anual de creştere de sub 6%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!