tbi bank a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 27,2 milioane de euro, fată de 30,2 milioane euro în perioada similar din 2022, şi venituri de 150 milioane euro, în creştere cu 30%, în principal datorită majorării cu 30% a dobânzilor nete şi avansului cu 26% al veniturilor nete din taxe şi comisioane.
Acest lucru a permis ca profitul operaţional la nouă luni să ajungă la 104 milioane euro,potrivit unui comunicat al băncii.
Creşterea cheltuielilor generale ale băncii cu 28%, până la 72 de milioane de euro, a fost determinată în principal de creşterea accelerată a portofoliului de credite şi de investiţiile în noi linii de afaceri – cum ar fi cardurile neon – şi pieţe, cum ar fi extinderea în Grecia.
Activele tbi bank s-au majorat cu aproape 50%, la 1,35 miliarde de euro.
Portofoliul de credite a crescut cu 36% fată de finalul lunii septembrie 2022, la 979 milioane euro la sfârşitul lunii septembrie 2023.
Până la finalul lunii septembrie 2023, tbi bank a gestionat 1,7 milioane de cereri de împrumut în România, Grecia şi Bulgaria, de două ori mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022. În plus, 70% din cererile de finanţare au fost depuse prin canale digitale de tip self-service (faţă de 48% în aceeaşi perioadă din 2022.
La finalul lui T3 2023, banca a acordat aproape 500.000 de împrumuturi, în valoare de 672 de milioane de euro, cu 28% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.
„Suntem mereu pregătiţi să rezolvăm problemele clienţilor în fiecare zi. În acest fel, ne menţinem poziţia financiară solidă, având în acelaşi timp un management prudent al riscurilor. În al treilea trimestru al anului 2023, echipa noastră a lucrat non-stop pentru a oferi soluţii de cea mai bună calitate pentru clienţii noştri din România, Grecia şi Bulgaria. Ne îmbunătăţim în mod constant oferta de produse, ne extindem reţeaua de comercianţi şi privim cu încredere spre anul care urmează”, spune Petr Baron, CEO, tbi Financial Services.
Portofoliul de depozite al tbi bank a atins pragul de 1 miliard de euro la sfârşitul lunii septembrie, cu 54% peste aceeaşi perioadă a anului precedent. Principalul motor al creşterii a fost portofoliul de depozite la termen, din retail, unde creşterea a fost şi mai mare, de 66% faţă de T1-T3 2022.
tbi şi-a extins reţeaua cu noi parteneri comerciali, inclusiv din noi domenii, şi este prezentă în peste 22.200 de magazine ale comercianţilor parteneri din principalele sale pieţe – România, Bulgaria şi Grecia.
Pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidităţii (LCR) a fost de 604% (semnificativ peste nivelul minim de reglementare din T2 2023 existent la nivelul UE şi peste nivelul LCR mediu al sectorului bancar de 158%), iar rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 21,1%. Totodată, există o disciplină tot mai bună în ceea ce priveşte gestionarea costurilor (48,5% raportul costuri/venituri) care, împreună cu o rentabilitatea portofoliului de credite de 21,6%, a susţinut o evoluţie a rentabilităţii capitalului propriu până la 20%.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).