4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Banking & Servicii financiare – Zona euro se confruntă cu un declin economic accelerat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Activitatea economică din zona euro s-a agravat peste aşteptările specialiștilor în luna iulie din cauza scăderilor din sectorul manufacturier.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a fost calculat de către S&P Global.

Potrivit corporației americane, indicatorul PMI a coborât în luna iulie până la 48,6 puncte, aceasta fiind cea mai redusă valoare a lui din ultimele opt luni.

Scăderile din sectorul manufacturier au fost însoţite de o nouă încetinire a creşterii pe sectorul serviciilor, potrivit datelor transmite joi de Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a fost calculat de către S&P Global. Potrivit corporației americane, indicatorul PMI a coborât în luna iulie până la 48,6 puncte, aceasta fiind cea mai redusă valoare a lui din ultimele opt luni. Scăderea s-a produs de la o valoare de 49,9 puncte în luna iunie.

A două lună consecutivă când PMI coboară sub pragul de 50 de puncte

Potrivit economiștilor, pragul de 50 de puncte separă o creştere de o contracţie a economiei. PMI a coborât în această lună sub estimarea preliminară de 48,9 puncte.

„Zona euro a început cu stângul a doua jumătate a anului. Încetinirea activităţii se datorează în primul rând sectorului manufacturier, dar s-a redus activitatea şi în sectorul serviciilor, ceea ce reduce sprijinul oferit economiei”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist în cadrul Hamburg Commercial Bank.

Cea mai amplă contracţie de după pandemia de COVID-19 a sectorului manufacturier

Evoluția indicatorul PMI pentru sectorul manufacturier arată că activitatea fabricilor din zona euro a suferit în luna iulie cea mai amplă contracţie de după pandemia de COVID-19. Mai mult, pe sectorul serviciilor, PMI a coborât la nivelul de 50,9 puncte în luna iulie, de la 52 de puncte în luna iunie. Este vorba de o încetinire care depăștește estimarea preliminară de 51,1 puncte.

Se anunță calmarea presiunilor pe zona de prețuri

Există și o veste bună pentru oficialii Băncii Centrale Europene: există noi semnale cu privire la calmarea presiunilor pe partea de preţuri. Indicele compozit a înregistrat o scădere luna trecută până la 53,1 puncte, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul lui 2021, de la un nivel de 53,8 puncte în luna iunie, potrivit Agerpres.

În ciuda acestui aspect, inflaţia în zona euro continuă să se menţină la un nivel ridicat, în ciuda deciziilor agresive de înăsprire a politicii monetare.

Gardienii euro au anunţat săptămâna trecută cea de a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă. Aceștia au inclus posibilitatea de a lua o pauză la reuniunea din luna septembrie, pe fondul semnalelor că presiunile inflaţioniste se reduc în vreme ce se intensifică îngrijorările cu privire la o recesiune.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!