20.1 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Băncile stau pe munţi de bani, sunt supralichide şi scad dobânzile la depozitele populaţiei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Dacă anul trecut băncile se aflau într-o cursă continuă de majorare a dobânzilor la depozite, anul acesta trendul este de uşoară scădere, mai ales că ritmul creditării oarecum stagnează ♦ Chiar şi la titlurile de stat Tezaur dobânzile scad de la 7,5% la 7,3% la 3 ani...

În ultimele trei luni, de la un nivel al dobânzilor depozitelor la termen oferite de bănci populaţiei care depăşeau 9%, acum pentru scadenţa de 12 luni cel mai mare nivel identificat de ZF pe Conso.ro, platformă comparatoare, este de 8,75%, în timp ce la scadenţele de 3 şi 6 luni nivelul maxim este sub 8%.

Pe lângă dobânzile depozitelor bancare, care au intrat pe o pantă descendentă, în ciuda faptului că nici în perioada în care inflaţia se afla la cote istoric de mari nivelul dobânzilor nu a depăşit 10%, şi titlurile de stat Tezaur, în care românii pot începe să investească, au scăzut de la 7,5% la 7,3% pentru maturitatea de 3 ani.

Dacă anul trecut băncile se aflau într-o cursă continuă de majorare a dobânzilor la depozite, anul acesta trendul este de uşoară scădere, mai ales că ritmul creditării oarecum stagnează Chiar şi la titlurile de stat Tezaur dobânzile scad de la 7,5% la 7,3% la 3 ani.

Băncile au început încă de acum trei luni să scadă uşor dobânzile la depozitele populaţiei, mai ales că acum ritmul creditării se află într-o oarecare stagnare, ceea ce îneamnă că instituţiile de credit nu mai au nevoie să atragă depozite.

Aurelian Dochia, analist economic, a explicat pentru ZF că de ceva vreme băncile au depozite suficiente şi nu mai sunt foarte interesate să atragă noi depozite şi îşi permit în felul acesta să ţină dobânzile destul de scăzute.

„Raportul dintre viteza creditării, adică cât pot să plaseze băncile drept credite în momentul de faţă, şi volumul depozitelor este factorul determinant în această gestiune pe care o fac băncile a dobânzilor la credite şi depozite. Dacă de exemplu luna viitoare ar creşte foarte mult cererea de credite, atunci s-ar putea să asistăm la fenomenul în care băncile sunt nevoite să atragă depozite şi pot să mărească dobânzile pentru a atrage aceste noi depozite”, a mai adăugat Aurelian Dochia.

În ultimele trei luni, de la un nivel al dobânzilor depozitelor la termen oferite de bănci populaţiei care depăşeau 9%, acum pentru scadenţa de 12 luni cel mai mare nivel identificat de ZF pe Conso.ro, platformă comparatoare, este de 8,75%, în timp ce la scadenţele de 3 şi 6 luni nivelul maxim este sub 8%. În acelaşi timp, nivelurile mari de dobândă oferite de bănci în majoritatea cazurilor sunt oferte promoţionale şi au prevăzute anumite criterii de eligibilitate pentru a putea beneficia de cele mai mari dobânzi. Această strategie a ofertelor promoţionale le-a permis băncilor să navigheze incertitudinile din ultima perioadă, timp în care odată ce contextul prinde un contur de normalizare, nivelul dobânzilor au putut să înceapă uşor să scadă.

Pe lângă dobânzile depozitelor bancare, care au intrat pe o pantă descendentă, în ciuda faptului că nici în perioada în care inflaţia se afla la cote istoric de mari nivelul dobânzilor nu a depăşit 10%, şi titlurile de stat Tezaur, în care românii pot începe să investească, au scăzut de la 7,5% la 7,3% pentru maturitatea de 3 ani.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!