20.1 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – BERD anunță că inflația a atins nivelul de vârf în Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD „trăiesc de la un salariu la altul”, conform unui studiu realizat în comun cu Banca Mondială, în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.

De asemenea, BERD estimează că economiile din regiunea sa de activitate ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în acest an, şi de 3,4% anul viitor, cel mai rapid ritm de creştere urmând să fie înregistrat în Asia Centrală – 5,2% în 2023.

Instituția a confirmat că economia Ucrainei ar urma să înregistreze un avans de 1% anul acesta şi de 3% anul viitor, în timp ce PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie, în urma preţului mai ridicat al petrolului şi a redirecţionării comerţului cu petrol către destinaţii alternative.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) previzionează că inflaţia în regiunea sa de activitate a atins nivelul de vârf de 17,5% în octombrie şi a scăzut la 14,3% în martie.

Unele bănci centrale chiar au redus dobânzile, în urma înrăutăţirii perspectivelor economice, observă BERD, deşi presiunile asupra gospodăriilor sunt departe de a se fi încheiat, conform reuters.com

Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă

„În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, pentru sursa menționată.

Cotaţiile gazelor în Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021 şi depăşesc preţul gazelor din SUA.

Mai mult de jumătate dintre gospodăriile din regiunea de activitate a BERD „trăiesc de la un salariu la altul”, conform unui studiu realizat în comun cu Banca Mondială, în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Dacă îşi pierd principala sursă de venit, 59% dintre acele gospodării îşi vor putea acoperi cheltuielile de bază mai puţin de o lună.

La nivel guvernamental, bugetele din unele ţări sunt sub presiune din cauza datoriilor acumulate şi a majorării dobânzilor. Deficitele depăşesc 5% din PIB în Ungaria, România, Ucraina, sudul şi estul Mediteranei.

BERD estimează că economiile ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în acest an

De asemenea, BERD estimează că economiile din regiunea sa de activitate ar urma să înregistreze un avans de 2,2% în acest an, şi de 3,4% anul viitor, cel mai rapid ritm de creştere urmând să fie înregistrat în Asia Centrală – 5,2% în 2023.

„Relocarea afacerilor din Rusia şi majorarea exporturilor de petrol impulsionează economia Kazahstanului”, se arată în raport.

Armenia, Azerbaidjan şi Georgia înregistrează de asemenea un ritm solid de creştere, în contrast cu Europa Centrală şi statele baltice, a declarat Javorcik.

Instituția a confirmat că economia Ucrainei ar urma să înregistreze un avans de 1% anul acesta şi de 3% anul viitor, în timp ce PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie, în urma preţului mai ridicat al petrolului şi a redirecţionării comerţului cu petrol către destinaţii alternative. Un avans de 1% este aşteptat în 2024.

BERD, cel mai mare investitor instituţional în Turcia, se aşteaptă ca PIB-ul acestei ţări să înregistreze o expansiune de 2,5% în 2023, faţă de un avans de 3% previzionat în februarie, din cauza efectelor cutremurelor şi a înăspririi condiţiilor de creditare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!