17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – BERD: Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în 2023 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Raportul „Perspective economice regionale” publicat recent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că organizația și-a revizuit proiecțiile pentru economia românească în 2023 și 2024.

Pe baza previziunilor actualizate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), se anticipează că PIB-ul României va crește cu 2,5 procente în anul în curs.

Aceasta reprezintă o îmbunătățire față de prognoza anterioară din februarie, care prevedea o expansiune de 1,7 procente pentru 2023.

Raportul „Perspective economice regionale” publicat recent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) arată că organizația și-a revizuit proiecțiile pentru economia românească în 2023 și 2024.

Pe baza previziunilor actualizate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), se anticipează că PIB-ul României va crește cu 2,5 procente în anul în curs. Aceasta reprezintă o îmbunătățire față de prognoza anterioară din februarie, care prevedea o expansiune de 1,7 procente pentru 2023. De asemenea, în raport se precizează că se preconizează o accelerare suplimentară a creșterii până la 3,5 procente în anul următor, depășind estimarea anterioară din februarie, de 3,2 procente.

Avansul economiei României a trecut de 4% în cursul anului trecut

Anul trecut, România a înregistrat o creștere economică solidă de 4,7 procente, determinată în principal de o creștere substanțială de 8 procente a investițiilor. În ciuda inflației ridicate, consumul gospodăriilor a înregistrat, de asemenea, o creștere solidă, avansând cu 4,3 procente.

Indicele armonizat al prețurilor de consum a atins un maxim de 14,6% în noiembrie, dar a scăzut la 12,2% până în martie. Conform estimărilor furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), inflația de bază s-a situat la 8,4 procente, depășind media UE de 6,6 procente, dar rămânând totuși mai mică decât alte economii din Europa Centrală.

PIB-ul României ar putea crește în acest an

Privind în perspectivă, se estimează că Produsul Intern Brut al României va crește cu 2,5 procente în acest an și cu încă 3,5 procente în anul următor. Raportul sugerează că inflația mai scăzută, condițiile financiare îmbunătățite, un mediu extern favorabil și o absorbție sporită a fondurilor Uniunii Europene, inclusiv a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ar trebui să contribuie la performanța economică a țării în 2023.

INS arăta că economia României a înregistrat o creștere de 0,1% în primul trimestru din acest an

Institutul Național de Statistică a publicat marți date care indică faptul că economia României a înregistrat o creștere marginală de 0,1 procente în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea Produsului Intern Brut pe bază brută a ajuns la 2,3 procente, în timp ce pe bază ajustată sezonier s-a înregistrat o rată de creștere de 2,8 procente.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!