31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Banking & Servicii financiare – Cosmin Marinescu: În 2022, România a înregistrat o creştere de 20% a investiţiilor străine directe – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cosmin-Ştefan Marinescu, consilier prezidenţial, a anunțat, marți, că, anul trecut, România a înregistrat o creştere de 20% a investiţiilor străine directe datorită profiturilor locale reinvestite.

Din punctul său de vedere, încetinirea ritmul investiţiilor străine directe pare că urmează trendul de încetinire a creşterii economice la nivel european, dar nu numai, ceea ce impune în cazul României nevoia de politici prudente, care să susţină consolidarea finanţelor publice şi stabilitatea macroeconomică.

Potrivit spuselor sale, deficitul sectorului alimentar s-a adâncit în ultimii zece ani de la 36 de milioane de euro (2014) la aproape 2 miliarde de euro (2023), deşi agricultura a absorbit în două exerciţii financiare aproape 37 de miliarde de euro.

În 2022, România a înregistrat o creştere de 20% a investiţiilor străine directe

Potrivit spuselor sale, România are o creştere de 2% pe care ISD-urile (investiţiile străine directe – n. r.) au înregistrat-o în 2022, faţă de anul anterior, însă această creştere s-a făcut în principal pe seama profiturilor locale reinvestite, adică pe seama profiturilor realizate de companiile străine în România, şi mai puţin prin investiţii greenfield, în timp ce, în primele luni ale anului, ISD-urile par să înregistreze un recul de câteva sute de milioane de euro

Din punctul său de vedere, încetinirea ritmul investiţiilor străine directe pare că urmează trendul de încetinire a creşterii economice la nivel european, dar nu numai, ceea ce impune în cazul României nevoia de politici prudente, care să susţină consolidarea finanţelor publice şi stabilitatea macroeconomică. Cosmin Marinescu a precizat, totodată, că, în contextul unei deteriorări continue a balanţei comerciale, de aproape şase ori în ultimii zece ani, sunt câteva aspecte care devin îngrijorătoare şi ajung să constituie provocări, şi anume adâncirea deficitului de cont curent, creşterea puternică a deficitului comercial, dar şi adâncirea deficitului comercial al sectorului alimentar.

În 2022, deficitul comercial a depăşit 34 de miliarde de euro

El a spus, de altfel, că, anul trecut, deficitul comercial a depăşit 34 de miliarde de euro, din care 40% sunt produsele chimice. Potrivit spuselor sale, deficitul sectorului alimentar s-a adâncit în ultimii zece ani de la 36 de milioane de euro (2014) la aproape 2 miliarde de euro (2023), deşi agricultura a absorbit în două exerciţii financiare aproape 37 de miliarde de euro.

În opinia sa, diplomaţia comercială poate contribui la atenuarea, dacă nu la rezolvarea unora din aceste neajunsuri, poate asigura plusvaloare şi perspectivă pe termen lung pentru produsele româneşti şi poate susţine creşterea atractivităţii României ca destinaţie investiţională.

„Este momentul să dăm dovadă de inteligenţă economică şi să ne transformăm din furnizori de materii prime pentru pieţele externe în producători de bunuri competitive, de produse competitive, cu valoare adăugată mare”, a declarat, marți, Cosmin Marinescu în cadrul Sesiunii Oficiale a „Săptămânii diplomaţiei comerciale”, eveniment organizat de Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!