27.3 C
București
luni, iunie 17, 2024

Banking & Servicii financiare – Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking la BCR: În mediul rural nu este mult mai mult cash decât în mediul urban. Disciplina financiară este mai puternică în mediul rural decât în urban – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking la BCR: Atingerea pragului de 1 milion de români care au ales programele de educaţie financiară ale BCR nu este un punct de sosire, ci unul de plecare.

Circa o cincime din banii românilor sunt în portofele sau la saltea, în timp ce în zona euro nivelul este la jumătate (circa 10%).

lei au intrat în economie în anul 2023 comparativ cu 2022, numerarul în circulaţie urcând la un maxim istoric de peste 110 mld.

Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking la BCR:
Atingerea pragului de 1 milion de români care au ales programele de educaţie financiară ale BCR nu este un punct de sosire, ci unul de plecare.

„Aşa cum nu poţi lua medicamente de capul tău, aşa şi cu bani nu poţi să le ştii pe toate. Ideea de a te informa corect este esenţială“.

În mediul rural nu există neapărat mult mai mult cash decât în mediul urban, a declarat ieri Dana Dima, vicepreşedinte executiv retail şi private banking la BCR. Ea a adăugat şi că disciplina financiară este mai puternică în mediul rural versus mediul urban, în mediul urban lucrurile fiind tratate uneori cu mai multă uşurinţă.

„Preferinţa pentru cash nu este doar în mediul rural, ci şi în urban, din păcate şi din partea unor oameni educaţi. Este ca şi cu doctorii, care au mai puţină grijă de ei decât de pacienţii lor. În mediul rural nu este neapărat mult mai mult cash decât în mediul urban. Disciplina financiară este mai puternică în mediul rural decât în urban“, a menţionat ea la prezentarea unui studiu realizat de BCR împreună cu firma de cercetare Unlock Market Research privind comportamentul şi relaţia cuplurilor din România cu banii.

Ea a amintit că în ultimii ani marcaţi de pandemie şi război la graniţă, românii din mediul rural au cerut mai mult informaţii, sfaturi şi sprijin de la bancheri, fiind mai disciplinaţi financiar „În mediul urban, expunerea mai mare, contaminarea, emoţia ne fac să credem că suntem specialişti în toate. Aşa cum nu poţi lua medicamente de capul tău, aşa şi cu bani nu poţi să le ştii pe toate. Ideea de a te informa corect este esenţială, iar cei din mediul rural o fac mai bine decât cei din urban. Nu toţi ascultă sfaturile, dar măcar cer informaţii“.

Circa o cincime din banii românilor sunt în portofele sau la saltea, în timp ce în zona euro nivelul este la jumătate (circa 10%). Potrivit datelor BNR, în termeni nominali 9 mld. lei au intrat în economie în anul 2023 comparativ cu 2022, numerarul în circulaţie urcând la un maxim istoric de peste 110 mld. lei. În timp ce numerarul în circulaţie a depăşit în 2023 pragul de 110 mld. lei, masa monetară M3 (care mai include pe lângă numerar, printre altele, şi depozite la vedere şi depozite bancare la termen) s-a îndreptat spre 700 mld. lei. Deşi deţinerea de numerar a mai scăzut în România, nivelul rămâne încă ridicat comparativ cu cel din unele ţări mai dezvoltate.Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!