17.8 C
București
vineri, iunie 14, 2024

Banking & Servicii financiare – Rubla, la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni. Balanța comercială a Rusiei se deteriorează – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Capital > Piață financiară > Rubla, la cea mai scăzută valoare din ultimele 13 luni.

Moneda rusească a coborât luni până la 83,8411 ruble pentru un dolar.

Rubla a căzut luni, 12 iunie, la cel mai scăzut nivel de 13 luni faţă de dolar, reflectând o deteriorare a balanţei comerciale a ţării sub efectul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei.

Rubla a căzut luni, 12 iunie, la cel mai scăzut nivel de 13 luni faţă de dolar, reflectând o deteriorare a balanţei comerciale a ţării sub efectul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei. Moneda rusească a coborât până la 83,8411 ruble pentru un dolar. Pe la ora 22:15 ora franceză, era de 83,7766 ruble pentru un dolar, în scădere cu 1,24%.

Banca Centrală Rusă (BCR) a arătat vineri că soldul operaţiunilor curente cu exteriorul, care ţine cont de totalul schimburilor cu străinătatea, a arătat un surplus de 22,8 miliarde de dolari pe perioada ianuarie – mai, adică o scădere de 81% pe an, transmite Le Figaro.

Petrolul este o problemă

În opinia lui Adam Button, de la ForexLive, „petrolul este o problemă pentru Rusia„, din cauza scăderii cursului, care afectează primul exportator mondial de ţiţei şi produse rafinate împreună. Această degringoladă a cursurilor ţiţeiului, care sunt mai mici cu peste 40% faţă de nivelul lor din 2022 în acelaşi stadiu, se explică prin întrebările privind soliditatea cererii pe fondul încetinirii economice, dar şi a temerilor de o ofertă prea mare.

Prețurile petrolului au scăzut, de asemenea luni, tot sub influenţa unei serii de indicatori dezamăgitori. Preţul barilului Brent din Marea Nordului cu livrare în august a scăzut cu 3,94%, încheind la 71,84 dolari. Echivalentul lui american, West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţă în iulie a pierdut 4,34%, până la 67,12 dolari. În şedinţă, preţul de referinţă al WTI a coborât până la 66,80 de dolari, cel mai mic de şase săptămâni.

Deşi se angajase în februarie să-şi reducă producţia cu circa 500.000 de barili pe zi, Rusia a continuat să exporte masiv aur negru încât a făcut să se clatine tot cartelul OPEC+, constituit din Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) şi aliaţii săi din acordul încheiat în 2016.

Lipsă de transparență

Potrivit lui Adam Button, lipsa de transparenţă a Rusiei, care a încetat la sfârşitul lui aprilie să publice date oficiale despre producţia sa de petrol şi gaz, subminează credibilitatea alianţei în întregime, ceea ce contribuie la scăderea cursurilor şi penalizează, prin ricoşeu, veniturile din export ale Rusiei.

Deteriorarea balanţei comerciale a Rusiei afectează rezervele de valută ale ţării, ceea ce contribuie la subminarea monedei sale. Importurile devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia. Vineri, preşedinta BCE a vorbit despre creşterea inflaţiei, alimentată, după părerea ei, de balanţa comercială, dar şi de accelerarea cheltuielilor publice şi de tensiunile de pe piaţa muncii, care se confruntă cu o penurie de mână de lucru parţial legată de război.

În alte părţi pe piaţa de schimb, euro creştea uşor cu 0,09% faţă de dolar, la 1,0759 dolari pentru un euro, pe fondul aşteptărilor la începutul unei săptămâni marcate de o serie de decizii ale băncilor centrale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!