25.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Retail – Alimentele, mai ieftine în luna mai, dar cu aproape 3% mai scumpe ca în 2023 – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Institutul Național de Statistică a anunțat o ușoară ieftinire a alimentelor în luna mai a acestui an față de luna aprilie, de doar 0,02%, dar produsele din această categorie continuă să fie mai scumpe față de anul trecut.  Analiză INS arată că, raportat la luna decembrie a anului trecut, alimentele costau în luna mai cu

Institutul Național de Statistică a anunțat o ușoară ieftinire a alimentelor în luna mai a acestui an față de luna aprilie, de doar 0,02%, dar produsele din această categorie continuă să fie mai scumpe față de anul trecut. 

Analiză INS arată că, raportat la luna decembrie a anului trecut, alimentele costau în luna mai cu 2,7% mai mult. Iar comparat cu luna mai din 2023, scumpirea este de 1,21%. Evoluția este una pozitivă având în calcul faptul că în mai 2023 alimentele se scumpiseră cu 18,7% față de mai 2022.

Pe lista alimentelor cu prețuri mai mici în luna mai față de aprilie se numără făina (-1,22%), legumele și conservele de legume (-2,23%), untul (-0,68%), ouăle (-0,92%) și zahărul (-0,78%).

Totodată, a scăzut prețul gazelor naturale (-7,95%) și al combustibililor (-0,99%), ceea ce s-a tradus printr-o ieftinire medie a mărfurilor nealimentare cu 0,37%. De altfel, în cazul gazelor, este a doua ieftinire consecutivă după ce în aprilie prețul acestora a scăzut cu 11% ca urmare a deciziei Guvernului de a actualiza mecanismul de plafonare în ceea ce privește gazele și energia electrică.


Citește și Topul marilor rețele de retail: 2023, un an cu rezultate afectate de inflație


Cumulat, inflația din România a încetinit semnificativ în luna mai, până la 5,1%, de la 5,9% în luna precedentă. 

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) față de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) a fost 7,6%.

În acest context, analiștii ING au revizuit în scădere prognoza privind rata inflației la finalul acestui an de la 4,8% la 4,2%.

„Întrucât presiunile structurale rămân, provenite din servicii și din produsele nealimentare (altele decât combustibilul), nu credem că există loc pentru ca inflația să scadă mai mult anul viitor, mai ales având în vedere creșterile de taxe anticipate în mare măsură pentru 2025. Alți factori, cum ar fi salariile, deficitul bugetar și activitatea de creditare, continuă să indice o marjă de manevră limitată pentru relaxarea politicii BNR în 2024 și 2025”, explică analiștii ING.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!