14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Banking & Servicii financiare – ROBOR joi, 13 iulie. Bucurie pentru românii cu credite la bancă. Informații oficiale BNR – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Vești bune pentru românii care au credit la bancă! Banca Naţională a României (BNR) a venit cu ultimele informații despre indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă...

Așadar, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut joi, 13 iulie, la 6,46% pe an, de la 6,49% pe an, în şedinţa precedentă, conform cifrelor publicate recent de Banca Naţională a României (BNR).

Amintim că indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an la începutul anului trecut, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Așadar, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut joi, 13 iulie, la 6,46% pe an, de la 6,49% pe an, în şedinţa precedentă, conform cifrelor publicate recent de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR joi, 13 iulie. Vești bune pentru românii cu credit la bancă

Amintim că indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an la începutul anului trecut, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,55%, de la 6,57% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,75%, de la 6,76% pe an.

ROBOR joi, 13 iulie. Vești bune pentru românii cu credit la bancă

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,94% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2023, în coborâre faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,98%.

Amintim că în luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Pe parcursul anului 2022, ROBOR a înregistrat fluctuații semnificative, începând anul la 3% și ajungând la peste 8% în timpul verii. Ulterior, a atins cel mai înalt punct, de 8,21%, în octombrie, urmat de o scădere ulterioară.

Datele publicate anterior, în ziua de 11 iulie, arătau că indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 6,50% pe an. Totodată, instituția condusă de Mugur Isărescu a transmis la momentul respectiv că indicele ROBOR la șase luni a scăzut la 6,59% pe an, față de 6,61% pe an cât a fost în şedinţa precedentă.

Acest indice este folosit la calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare în lei cu o dobândă variabilă. Banca Națională a României (BNR) a oferit atunci informații și despre indicele ROBOR la 12 luni. În cursul zilei de marți, 11 iulie, indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 6,77% pe an, de la 6,80% pe an în ședința anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din România își împrumută reciproc fonduri în moneda locală. Banca Națională a României (BNR) determină zilnic acest indice, calculându-l ca medie a ratelor practicate de zece bănci atent alese de banca centrală.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!