12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Retail – Alimentele continuă să se scumpească. Prețuri cu peste 2% mai mari după primele trei luni ale anului – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Datele Institutului Național de Statistică arată că, în luna martie 2024, mărfurile alimentare costau cu 2,81% mai mult decât în martie 2023 și cu 2,34% peste valorile medii în înregistrate în luna decembrie a anului trecut.

Datele INS indică o creștere de 0,42% în martie față de februarie, în special din cauza scumpirii cartofilor, margarinei, cafelei și a băuturilor alcoolice.

Dacă ne raportăm la finalul anului trecut, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în dreptul legumelor și conservelor de legume (+8,41%), fructelor proaspete (+8,81%), margarinei (+6,34%), preparatelor din carne (+1,79%), laptelui (+1,58%) și băuturilor alcoolice (+3,06%).

Deși prețurile au arătat semne de temperare în luna martie a acestui an față de februarie, alimentele continuă să coste mai multe față de începutul anului trecut. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în luna martie 2024, mărfurile alimentare costau cu 2,81% mai mult decât în martie 2023 și cu 2,34% peste valorile medii în înregistrate în luna decembrie a anului trecut. Au fost înregistrate scumpiri chiar și raportat la februarie 2024. Datele INS indică o creștere de 0,42% în martie față de februarie, în special din cauza scumpirii cartofilor, margarinei, cafelei și a băuturilor alcoolice.

Dacă ne raportăm la finalul anului trecut, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în dreptul legumelor și conservelor de legume (+8,41%), fructelor proaspete (+8,81%), margarinei (+6,34%), preparatelor din carne (+1,79%), laptelui (+1,58%) și băuturilor alcoolice (+3,06%).

Având în vederea temperarea inflației în luna martie, analiștii financiari se așteaptă ca Banca Națională a României să reducă dobânda cheie.

„Datele pozitive privind inflația din România susțin o reducere a dobânzii în luna mai. Inflația din România a încetinit la 6,6% în martie, sub consensul de piață de 6,8% și sub estimarea noastră de 6,7%. Probabil că acest rezultat va oferi Băncii Naționale a României încrederea necesară pentru a începe un ciclu de relaxare prudentă în luna mai. Menținem estimarea noastră privind inflația la 4,8% pentru finalul acestui an”, explică analiștii ING.

În demersul său de a tempera inflația, Banca Națională a României a menținut dobânda de politică monetară la 7% și la începutul acestei luni și a precizat că rata anuală a crescut în linie cu previziunile. În ianuarie 2024 s-a situat la 7,41%, de la 6,61% în decembrie 2023, și s-a redus în februarie la 7,23%.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare, precum și pe fondul decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei inflației continuă să decurgă totuși din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar și din evoluția cotației țițeiului”, a explicat Banca Națională a România.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!