3.6 C
București
luni, noiembrie 4, 2024

Retail – Alimentele, mai ieftine după plafonarea prețurilor, dar în continuare mai scumpe ca în 2022 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Concret, în luna august, făina cost cu aproape 17% mai ieftină decât în iulie, cu 16,4% mai ieftină decât în luna decembrie a anului trecut și cu 12% sub nivelul din august 2022.

Dacă ne referim la pâine însă, deși prețul acesteia a scăzut cu 3% în august față de iulie, dar în continuare costă cu 9,3% mai mult decât în august 2022.

În ceea ce privește laptele, aliment vizat și de acordul voluntar privind reducerea prețului, cât și de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale, prețul mediu a scăzut cu 1,74% în august față de iulie și cu 6% sub nivelul din decembrie 2022.

În prima lună de la momentul în care ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale a intrat în vigoare, prețurile medii ale alimentelor au scăzut cu 2%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Raportat la luna august a anului trecut, alimentele sunt cu aproape 12% mai scumpe. De altfel, numai în primele opt luni din acest an, prețurile în cazul acestora au crescut cu 4,58%.

Dintre alimentele de bază aflate pe lista Guvernului, făina, mălaiul și uleiul au prețuri mai mici decât anul trecut. Concret, în luna august, făina cost cu aproape 17% mai ieftină decât în iulie, cu 16,4% mai ieftină decât în luna decembrie a anului trecut și cu 12% sub nivelul din august 2022. Dacă ne referim la pâine însă, deși prețul acesteia a scăzut cu 3% în august față de iulie, dar în continuare costă cu 9,3% mai mult decât în august 2022.

În ceea ce privește laptele, aliment vizat și de acordul voluntar privind reducerea prețului, cât și de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale, prețul mediu a scăzut cu 1,74% în august față de iulie și cu 6% sub nivelul din decembrie 2022. Raportat însă la luna august a anului trecut, laptele de vacă are un preț cu 4,09% mai mare.


Citește și Radiografie 2023: creșteri ale prețurilor, schimbări în comportamentul consumatorilor și mai mulți clienți din generația Z


Pe lista celor 14 categorii de produs pentru care Executivul a decis plafonarea adaosurilor comerciale se află și zahărul. Efectele măsurii? Datele INS arată că prețul mediu a scăzut cu 5,78% în august față de iulie, dar continuă să fie cu 30% peste nivelul din august 2022.

Dacă ne referim la uleiul comestibil în schimb, prețul acestuia era în august 2023 cu 21,47% sub nivelul din august 2022.

Cumulat, potrivit datelor INS, rata anuală a inflației în luna august 2023 comparativ cu luna august 2022 a fost de 9,4%. Totodată, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2022 – august 2023) față de precedentele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) este 13,2%.

 

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!