25.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Retail – Amenzi de până la 2 mil. lei pentru comercianții, distribuitorii sau procesatorii care nu reduc adaosurile comerciale – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare prevederilor ordonanței de urgență, vor fi modificate în mod corespunzător, iar adaosurile comerciale prevăzute de ordonanță se vor aplica la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute pe lista Guvernului.

Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime”, a adăugat Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.

Pentru lista de alimente menționată, unitățile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora și de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul de a stopa creșterea excesivă a prețurilor pentru aceste categorii de produse. Prevederile sunt valabile pentru o perioadă de trei luni de la momentul în care ordonanța intră în vigoare.

Contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare prevederilor ordonanței de urgență, vor fi modificate în mod corespunzător, iar adaosurile comerciale prevăzute de ordonanță se vor aplica la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute pe lista Guvernului. În caz contrat, ANAF poate sancționa companiile cu amenzi cuprinse între 100.000 lei și două milioane de lei.

În plus, în contextul în care Consiliul Concurenței a avertizat că prevederile ordonanței pot duce la situații de out of stock, Guvernul a decis să includă în ordonanță faptul că operatorii economici vizați de actul normativ au obligația ca, pe perioada de aplicare a ordonanței, să asigure în cantități suficiente produsele prevăzute în listă.

„E prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel ajutăm, de fapt, la creșterea puterii de cumpărare pentru toți românii. Le mulțumesc atât colegilor mei, domnului ministru, cât și marilor retaileri. Au fost un partener onest și corect și am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

„Vreau să fac o precizare importantă: la fermier nu există o limită privind stabilirea prețurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra prețurilor de vânzare ale fermierilor, la producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime”, a adăugat Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.

Cotele pentru produsele alimentare vor fi limitate astfel:

 • maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte
 • maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale
 • maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar

Citește și Sezamo reduce prețurile la fructele și legumele de sezon produse local cu până la 30%


Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată și agreată cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, cuprinde:

 • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități
 • lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
 • brânză telemea de vacă vrac
 • iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
 • făină albă de grâu ”000” 1 kg
 • mălai 1 kg
 • ouă găină calibru M 10 buc.
 • ulei de floarea soarelui 1 l
 • carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
 • carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc
 • legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
 • fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
 • cartofi proaspeți albi vrac
 • zahăr alb tos 1 kg

Pentru lista de alimente menționată, unitățile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora și de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.

Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și cei ai federațiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare. Ordonanța de Urgență va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!