9.5 C
București
duminică, decembrie 3, 2023

Retail – Plafonarea adaosului comercial, prelungită până în ianuarie 2024. Lista produselor va fi extinsă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Guvernul României extinde cu trei luni perioada în care se aplică plafonarea adaosului comercial, până la finalul lunii ianuarie 2024.

67/2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ sunt limitate astfel: „Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor.

Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă.

Guvernul României extinde cu trei luni perioada în care se aplică plafonarea adaosului comercial, până la finalul lunii ianuarie 2024. Potrivit prevederilor ordonanței nr. 67/2023, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ sunt limitate astfel:

 • maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
 • maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
 • maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos commercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.


Citește și Amenzi de 4 milioane de lei pentru nerespectarea marjelor de adaos comercial


În prezent, lista alimentelor care beneficiază de prevederile OUG nr. 67/2023 cuprinde:

 • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
 • lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
 • brânză telemea de vacă vrac;
 • iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.;
 • făină albă de grâu ”000” 1 kg;
 • mălai 1 kg;
 • ouă găină calibru M 10 buc.;
 • ulei de floarea soarelui 1 l;
 • carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
 • carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc;
 • legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
 • fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
 • cartofi proaspeți albi vrac;
 • zahăr alb tos 1 kg.

Ministrul a avut întâlniri de lucru cu reprezentanții procesatorilor și comercianților pentru a discuta, cu toate părțile implicate, modalitățile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază precum și extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare. 

Propunerile făcute de ministrul Barbu au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparență, avizare si adoptare.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!