11.1 C
București
duminică, martie 26, 2023

Retail – Vânzările de alimente, direct afectate de inflație – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Datele Institutului Național de Statistică vin să confirme impactul scumpirilor asupra bugetelor de achiziții ale românilor. În ciuda scumpirii masive a produselor alimentare, vânzările magazinelor au crescut cu 5,4% în ianuarie 2023 față de 2022 în condițiile în care inflația a fost de peste 16%. La nivel general, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu

Datele Institutului Național de Statistică vin să confirme impactul scumpirilor asupra bugetelor de achiziții ale românilor. În ciuda scumpirii masive a produselor alimentare, vânzările magazinelor au crescut cu 5,4% în ianuarie 2023 față de 2022 în condițiile în care inflația a fost de peste 16%.

La nivel general, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere, per ansamblu, cu 5,7% (serie brută) în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,4%.

Dacă ne raportăm însă la finalul anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut, per ansamblu, cu 22,0%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-23,5%), vânzările de produse nealimentare (-23,0%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-20,0%). În cazul punctual al alimentelor, care s-au scumpit în ultimul an cu peste 22%, datele publice arată o scădere masivă a volumelor.


Citește și Impactul inflației asupra cumpărăturilor: atenție sporită la promoții și limitarea la produsele de bază


Calculat ca serie ajustată sezonier, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat un avans modic, de 3,2%, în perioada analizată.

De altfel, datele unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la comanda Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), arată că trei sferturi dintre intervievați cred că, în contextul creșterii prețurilor, oamenii vor fi tentați să cumpere produse de pe piața neagră, la prețuri mai mici.

Majoritatea românilor consideră că puterea de cumpărare a scăzut pe parcursul anului trecut și sunt pesimiști cu privire la evoluția nivelului de trai în acest an. Mai mult de jumătate dintre participanții la cercetare cred că vor trăi mai rău în acest an.
 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!