16 C
București
joi, mai 23, 2024

Retail – Guvernul reia discuțiile privind plafonarea prețurilor la produsele de bază – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul vrea să reia discuțiile cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare și cu ministrul Agriculturii pentru a stabili cum poate fi continuat mecanismul de plafonare a prețurilor la produsele de bază. Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale a intrat în vigoare în luna august a anului trecut

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul vrea să reia discuțiile cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine alimentare și cu ministrul Agriculturii pentru a stabili cum poate fi continuat mecanismul de plafonare a prețurilor la produsele de bază.

Ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale a intrat în vigoare în luna august a anului trecut și a fost prelungită în toamnă până la finalul lunii ianuarie 2024. Decizia a dus la plafonarea adaosurilor practicate atât în procesarea, cât și în comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul stopării creșterii prețurilor pentru aceste categorii de produse.

Totodată, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vite de carne, din sectorul suin și avicol pentru a compensa scumpirea furajelor, combustibililor, utilităților și a forței de muncă.

„Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să-i susținem, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a declarat Marcel Ciolacu.

Schema de ajutor de stat este valabilă până la data de 30 iunie 2024, iar beneficiari ai schemei pot fi crescătorii care dețin bovine de carne și bubaline, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice; crescătorii de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023; crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Condițiile de eligibilitate sunt:

  • deținerea la data de 31 martie 2023 a unui efectiv de bovine de carne sau bubaline, în exploatație cu cod ANSVSA înscrisă în BND (Baza Națională de Date);
  • bovinele de carne și bubalinele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară.
  • deținerea în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii a cel puțin 50% din efectivul de bovine și/sau bubaline deținut la 31 martie 2023.
  • să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;
  • să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august  2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar;
  • să fi desfăşurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere pentru susținerea crescătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro. Fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!