3.6 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Retail – Vânzările de alimente, creștere de 5% în primele cinci luni ale anului – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

În contextul în care alimentele, băuturile și tutunul s-au scumpit cu peste 18% în primele cinci luni ale acestui an, vânzările magazinelor pe acest segment de produse au înregistrau o creștere de doar 5,1% raportat la primele cinci luni din 2022, evoluție care indică o scădere în volum a vânzărilor. În perioada analizată, datele Institutului

În contextul în care alimentele, băuturile și tutunul s-au scumpit cu peste 18% în primele cinci luni ale acestui an, vânzările magazinelor pe acest segment de produse au înregistrau o creștere de doar 5,1% raportat la primele cinci luni din 2022, evoluție care indică o scădere în volum a vânzărilor.

În perioada analizată, datele Institutului Național de Statistică arată că vânzările de produse nealimentare au crescut cu 4,0% (serie brută), în timp ce comerțul cu amănuntul al carburanților a scăzut cu 1,0%. Calculat în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 4,1% în perioada analizată, vânzările de produse nealimentare au înregistrat un plus de 3,7%, iar comerțul cu amănuntul al carburanților a scăzut cu 0,4%.

Dacă raportăm însă evoluția din luna mai a acestui an față de luna anterioară, cererea pentru alimente, băuturi și tutun a scăzut cu 1,6% (serie brută) și a avut o creștere modică (+0,3%) ca serie ajustată sezonier.

În cazul produselor nealimentare însă, vânzările au crescut cu 8,8% (serie brută) în mai față de aprilie. În același interval, comerțul cu amănuntul al carburanților a înregistrat un plus de 20,7% (serie brută).


Citește și Amenzi de până la 2 mil. lei pentru comercianții, distribuitorii sau procesatorii care nu reduc adaosurile comerciale


Chiar și în acest condiții, datele Eurostat arată că România a înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul în mai raportat la aprilie, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, acesta a înregistrat o scădere de 0,1% în perioada menționată. Dacă ne referim strict la evoluția vânzărilor de alimente, băuturi și tutu, datele pentru Uniunea Europeană arată un declin de 3,5%.

Cumulat, în România, în primele cinci luni din acest an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de aceeași perioadă din 2022 cu 3,3% ca serie brută și cu 3,2% ca serie ajustată sezonier.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (revistaprogresiv.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!