35.2 C
București
luni, august 8, 2022

Ce este?

Planificarea strategică ajută la definirea planului de creștere al unei organizații. Modelul este un instrument care sintetizează informațiile importante pentru strategia de afaceri a unei companii. Prin abordarea fiecăruia dintre elementele așa-numitului „diamant strategic”, liderii pot lua în considerare toate zonele de interes atunci când iau decizii strategice.

planificarea strategică
Diamantul strategic – planificarea strategică sumară

Beneficii

  • Este ușor de înțeles și simplu de utilizat, putând fi folosit pentru a contura un plan strategic
  • Este un rezumat simplu și clar pentru a comunica grafic o strategie
  • Poate fi folosit ca o listă de verificare pentru a valida un plan strategic

Cum se utilizează?

Elementele unei planificării strategice includ:

  1. Piețe țintă: Organizația ar trebui să ia în considerare zonele neexplorate ale industriei în care încearcă să se extindă și cu ce alte organizații va concura pe acele piețe. Este important să petreceți timp pentru a identifica clienții pe care organizația încearcă să îi atragă, deoarece toate deciziile ulterioare se vor baza pe nevoile acestora. După ce ați stabilit publicul țintă, definiți strategia pe care o va folosi organizația pentru a funcționa pe acea piață.
  2. Operațional: Stabiliți strategia operațională. Ce produse sau servicii veți oferi? Acestea vor avea o concurența accentuată pe o piață nouă sau deja existentă. Aveți în vedere posibilitatea externalizării unor procese. Aceste decizii sunt esențiale pentru a determina timpul necesar pentru promovarea și lansarea produsului / serviciului pe piață.
  3. Diferențiatori: În cazul în care competiția este mare, petreceți timp evaluând calitățile unice ale companiei și ceea ce oferă aceasta. Luați în considerare calitatea sau prețul produsului, dar și locația sau eficiența serviciului pentru clienți. Este important să înțelegeți și modul în care veți atrage clienți. După acumularea acestor informații, luați în considerare ce resurse are organizația, care ar putea fi utilizate pentru a scoate în evidență calitățile prin care se diferențiază.
  4. Planificare: Este esențial să existe perioade de tranziție de la o strategie la alta. Fiecare angajat ar trebui să înțeleagă rolul pe care îl deține și să aibă resursele necesare pentru a executa sarcinile care i-au fost atribuite. De asemenea, ar trebui să existe o planificare clară a etapelor pentru ca angajații să aibă un ritm adecvat.
  5. Profitabilitate: Fiecare decizie ar trebui făcută cu scopul final de a genera profit pentru organizație. Strategia pe care o are organizația are rolul final de a crește performanța financiară a acesteia prin procese mai eficiente și produse îmbunătățite. În cazul în care strategia nu servește acestui scop, este important să se reconsidere anumite decizii pentru a determina ce altă strategie va aduce cel mai multe beneficii companiei. După ce s-a determinat care strategie este solidă din punct de vedere financiar, aceasta poate fi implementată.

Instrumente complementare

Echipele de strategie folosesc acest model pentru a determina modul în care diferitele departamente ale unei organizații se ajută și funcționează concomitent. Atunci când utilizează Planificarea strategică sumară în 5 perspective, liderii din cadrul organizației pot lua în considerare utilizarea benchmarking-ului pentru a determina poziția sa actuală pe piață. Acest lucru va ajuta la determinarea punctelor forte, a celor slabe și a direcțiilor de acțiune. Planificarea strategică sumară în 5 perspective are rolul de a facilita înțelegerea strategie de afacerii.

În cele ce urmează veți putea aplica acest instrument pe specificul propriei companii. După salvarea rezultatului (intermediar sau final), acesta va fi trimis pe email persoanei care a completat, iar pentru utilizatorii logați acesta poate fi accesat într-un dashboard propriu, unde formularul poate fi ajustat și îmbunătățit in permanență.

Utilizați instrumentul

Loading

Cum poți crește vizibilitatea afacerii tale?

spot_img

Descoperă Management PRO!

Distribuie instrument!

spot_img

Descoperă alte instrumente

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!