24.2 C
București
duminică, august 14, 2022

Ce este?

Piramida scopului este un instrument strategic care poate fi utilizat pentru a planifica și a comunica eficient o strategie de afaceri la toate nivelurile unei organizații. Fiecare nivel al piramidei redă o întrebare strategică: de ce organizația face lucrurile într-un anumit mod, ce trebuie făcut pentru a implementa strategia, cum trebuie îndeplinite acele sarcini, cine este responsabil pentru implementare?

piramida scopului
Piramida scopului

Beneficii

Piramida scopului este un instrument simplu dar puternic de proiecție strategică pentru că vă ajuta să clarificați câteva aspecte de bază, preliminare inițiativelor organizaționale de anvergură, respectiv de ce există compania, ce anume doriți să realizați, cum veți livra acest lucru și cine va fi implicat. Pe măsură ce parcurgeți fiecare nivel al piramidei, este important să stabiliți cui îi este destinată informația, deoarece veți avea probabil nevoie de o piramidă pentru angajați și de alta pentru investitori.

Cum se utilizează?

Răspundeți în ordine la cele 4 întrebări ale piramidei scopului și nu uitați să completați informațiile ținând cont de publicul țintă.

Nivelul 1: De ce? – Răspunsul la această întrebare se află în declarația de misiune a organizației. Strategiile create ar trebui să se alinieze cu misiunea companiei.

Nivelul 2: Ce? – Această etapă definește în mod concret ce pași trebuie parcurși pentru a îndeplini misiunea organizației. Organizația ar trebui să enumere obiectivele necesare realizării misiunii sale. Obiectivele trebuie să fie realiste, stabilite astfel încât să poată fi atinse într-un interval de timp rezonabil, iar progresul să poată fi monitorizat. Când un obiectiv este atins momentul trebuie celebrat, pentru a asigura recunoașterea efortului depus și motivarea în atingerea obiectivelor viitoare.

Nivelul 3: Cum? – Această etapă enumeră activitățile necesare pentru a atinge obiectivele stabilite în etapa anterioară. Implică definirea unui cadru temporal pentru fiecare activitate precum și resursele necesare. Este important să detaliați informațiile, astfel încât fiecare angajat să știe exact ce trebuie să facă pentru a contribui atingerea obiectivelor și la misiunea organizației.

Nivelul 4: Cine? – Organizația trebuie să identifice cine va fi responsabil pentru îndeplinirea fiecărei sarcini. Dacă nu dispuneți de personal, trebuie elaborat un plan de recrutare pentru îndeplinirea acestor sarcini cu succes.

Instrumente complementare

Piramida scopului realizează o descriere simplă, grafică a structurii, strategiei și identității unei organizații. Toate cele patru niveluri din Piramida scopului provin din declarația de misiune a companiei ce poate fi folosită pentru a sprijini noua strategie. Piramida scopului este un instrument strategic care poate fi folosit pentru a planifica și a comunica eficient o strategie de afaceri la toate nivelurile unei organizații.

În cele ce urmează veți putea aplica acest instrument pe specificul propriei companii. După salvarea rezultatului (intermediar sau final), acesta va fi trimis pe email persoanei care a completat, iar pentru utilizatorii logați acesta poate fi accesat într-un dashboard propriu, unde formularul poate fi ajustat și îmbunătățit in permanență.

Utilizați instrumentul

Loading

Cum poți crește vizibilitatea afacerii tale?

spot_img

Descoperă Management PRO!

Distribuie instrument!

spot_img

Descoperă alte instrumente

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!